Hoppa till huvudinnehåll

EU-kommissionen föreslår ändring av vargens skyddsstatus enligt Bernkonventionen

Publicerad

EU-kommissionen går idag fram med ett förslag om att ändra vargens skyddsstatus enligt Bernkonventionen, från ”strikt skyddad” till ”skyddad”. Regeringen välkomnar förslaget.

Bakgrunden till förslaget är behovet av att ta itu med utmaningarna till följd av ett ökande antal vargar i Europa, inte minst skador på tamdjur. Enligt förslaget kan en ändrad skyddsstatus öka flexibiliteten i förvaltningen. Samtidigt ska en gynnsam bevarandestatus för varg bibehållas.

- Vi välkomnar EU-kommissionens förslag, och vi kan konstatera att Sveriges ansträngningar att verka för en översyn av vargens skyddsstatus inom EU har gett resultat, säger landsbygdsminister Peter Kullgren.

EU och EU:s medlemsstater är alla parter till Bernkonventionen. EU genomför kraven i Bernkonventionen genom art- och habitatdirektivet. En förutsättning för att ändra vargens skyddsstatus enligt art- och habitatdirektivet är därför att vargens skyddsstatus enligt Bernkonventionen ändras. Om EU-kommissionens förslag vinner gehör hos medlemsstaterna kommer förslaget att överlämnas till Bernkonventionens beslutsfattande organ, den ständiga kommittén. Om utfallet i den ständiga kommittén blir i linje med förslaget kan EU-kommissionen ges möjlighet att föreslå en ändring av vargens skyddsstatus i EU:s art- och habitatdirektiv.

Presskontakt

Mattias Svensson
Pressekreterare hos landsbygdsminister Peter Kullgren
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-110 51 67
e-post till Mattias Svensson
Laddar...