Förstärkt nationell samverkan och samordning ska förebygga våldsbejakande extremism
Publicerad
Sverige befinner sig i ett försämrat säkerhetsläge, med ett ökat attentatshot från terrorister och våldsbejakande extremister. Det försämrade säkerhetsläget kräver ytterligare åtgärder, inte minst i det förebyggande arbetet mot radikalisering och våldsbejakande extremism.
Brottsförebyggande rådet (Brå) får därför i uppdrag att stärka samverkan mellan myndigheter och andra relevanta aktörer för att förebygga radikalisering och spridning av våldsbejakande extremism. Uppdraget ska genomföras inom ramen för verksamheten vid Center mot våldsbejakande extremism (CVE) vid Brå.
Ladda ner:
Arkiverade filmer
Här fanns tidigare en eller flera filmer publicerade. Filmer sparas vanligtvis i sex månader på regeringen.se. Därefter finns de tillgängliga i Regeringskansliets arkiv. Pressträffar och filmer som är äldre än tre år levereras till Riksarkivet. Merparten av Regeringskansliets filmer finns också tillgängliga på myndighetens Youtube-kanal.
I och med det försämrade säkerhetspolitiska läget i Sverige behöver det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism stärkas och utvecklas ytterligare, med fokus på dialog och trygghetsskapande åtgärder.
– Vi har ett allvarligt säkerhetsläge. Det måste mötas både med åtgärder som har mer direkt effekt, och med åtgärder som stärker vår långsiktiga motståndskraft. Center mot våldsbejakande extremism har en central roll i det förebyggande arbetet, och med det här uppdraget intensifieras detta arbete ytterligare, säger justitieminister Gunnar Strömmer.
– Jag välkomnar regeringens uppdrag som betonar vikten av det förebyggande arbetet och myndigheters samverkan. Det behövs förstärkning i en tid med gemensamma säkerhetsutmaningar för vårt samhälle, säger Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism.
I uppdraget ingår att:
- Stärka samverkan mellan nationella myndigheter.
- Utveckla samordningen mellan den nationella, regionala och lokala nivån.
- Stärka och utveckla dialogen mellan myndigheter och trossamfunden och andra aktörer i det civila samhället.
Uppdraget inleds direkt och ska ske i samverkan med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Myndigheten för stöd till trossamfund, Myndigheten för psykologiskt försvar, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Polismyndigheten, Socialstyrelsen och Säkerhetspolisen. Dialog ska föras med trossamfund och andra relevanta aktörer, till exempel med föreningar och organisationer i civila samhället och med Sveriges Kommuner och Regioner.
Senast den 29 augusti 2024 ska uppdraget redovisas till Regeringskansliet (Justitiedepartementet).
Presskontakt
Pressekreterare hos justitieminister Gunnar Strömmer
Mobil 076-149 67 87
e-post till Erica Wide