Utredning ska se över straffen för unga brottslingar
Publicerad
Unga som begår brott får i dag lägre straff på grund av sin ålder. Samtidigt involveras unga personer allt oftare i den grova organiserade gängbrottsligheten. För att vända utvecklingen måste barn och unga mötas av tidiga insatser och tydliga reaktioner från samhället. Regeringen tillsätter därför en utredning som ska överväga och föreslå skärpta regler för unga som begår brott.
– Samhällets reaktion mot unga som begår brott har kommit alldeles för sent under alldeles för lång tid. Det är ett svek mot brottsoffren, men också mot de barn och unga som hade kunnat räddas från en brottslig bana. Nu ser vi till att samhällets reaktion på ungas brottslighet sker tidigare och tydligare än idag och att straffen står i proportion till brottens allvar, säger justitieminister Gunnar Strömmer.
Dir. 2023:112 Skärpta regler för unga lagöverträdare
Utredningen som nu tillsätts ska:
- Överväga en sänkning av straffmyndighetsåldern.
- Föreslå ändringar som innebär att lagöverträdare i åldersgruppen 18–20 år behandlas som andra myndiga vid straffmätningen.
- Föreslå ändringar som innebär att ålder ges minskad betydelse vid straffmätningen för unga lagöverträdare i åldern 15–17 år.
- Föreslå en ny påföljd – utvidgad ungdomsövervakning – som är mer ingripande och innefattar en utvidgad verktygslåda med fler kontrollmöjligheter.
- Föreslå en ordning som innebär att den som hunnit fylla 18 år och missköter sin påföljd ska få en vuxenpåföljd, till exempel fängelse, i stället för en ny ungdomspåföljd.
- Föreslå hur Kriminalvården kan involveras vid vård och andra åtgärder inom ramen för ungdomsvård eller ungdomstjänst och även föreslå hur Kriminalvården i någon form kan involveras i vissa fall vid sådan vård enligt LVU som sker på grund av den unges brottsliga verksamhet.
Särskild utredare blir Gunnel Lindberg, ordförande för Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden. Gunnel Lindberg är även utredare i utredningen Utökade möjligheter att använda tvångsmedel mot barn och unga (dir. 2023:102).
Uppdraget ska redovisas senast den 10 januari 2025.
Presskontakt
Pressekreterare hos justitieminister Gunnar Strömmer
Mobil 076-149 67 87
e-post till Erica Wide