Utökade möjligheter att använda tvångsmedel mot barn och unga
Publicerad
Regeringen har i dag fattat beslut om att ge en särskild utredare i uppdrag att överväga en rad åtgärder i syfte att stärka de brottsbekämpande myndigheternas möjligheter att förhindra, utreda och lagföra brott som begås av barn och unga.
Ladda ner:
Arkiverade filmer finns hos Riksarkivet
Här fanns tidigare en eller flera filmer publicerade. Filmer sparas vanligtvis i sex månader på regeringen.se. Därefter arkiveras de hos Riksarkivet. Om du vill se filmen vänligen vänd dig till Riksarkivet. Filmer finns också tillgängliga på Regeringskansliets Youtubekanal.
– Den grova organiserade brottsligheten tränger allt djupare ner i åldrarna och vi måste göra allt vad vi kan för att stoppa att barn och unga utnyttjas av de kriminella gängen. Men dagens regelverk är inte anpassat för den verklighet som vi lever i och idag är det inte tillåtet att använda hemliga tvångsmedel mot personer under 15 år. Det ser nu den här regeringen till att ändra på, säger justitieminister Gunnar Strömmer.
De brottsbekämpande myndigheterna har vittnat om att allt fler barn och unga har kopplingar till kriminella nätverk och begår allt grövre brott. I rapporter från Polismyndigheten framkommer att aktiva kriminella nätverk involverar personer under 16 år i sin brottsliga verksamhet i större utsträckning än vad som tidigare har varit känt och att äldre individer återkommande lägger ut uppdrag på yngre personer, till exempel grova våldsbrott. Brottsförebyggande rådet rapporterar att äldre personer i narkotikabranschen utnyttjar yngre personer strategiskt, bland annat för distribution och försäljning av narkotika.
I dag finns stora begränsningar för användande av tvångsmedel av olika slag mot barn och unga som inte fyllt 15 respektive 18 år. Mot bakgrund av samhällsutvecklingen vill regeringen ge de brottsbekämpande myndigheterna bättre förutsättningar att förhindra, utreda och lagföra brott som begås av barn och unga personer.
Utredaren har därför fått i uppdrag att föreslå hur en ordning bör utformas som innebär att det blir möjligt att använda hemliga tvångsmedel mot personer som inte har fyllt 15 år och som begår grova brott. Därutöver ska utredningen
- analysera behovet av att kunna anhålla och häkta brottsmisstänkta personer som inte har fyllt 18 år i fler fall än idag,
- föreslå författningsändringar som möjliggör kvarhållande av brottsmisstänkta barn och unga i fler fall och under längre tid än vad som är möjligt i dag när det sker i syfte att skyndsamt överlämna dem till föräldrarna, annan vårdnadshavare, en tjänsteman inom socialtjänsten eller någon annan lämplig, vuxen person,
- analysera om och säkerställa att de förslag som lämnas är förenliga med de krav som ställs upp enligt regeringsformen, Europakonventionen, barnkonventionen och Sveriges åtaganden i övrigt när det gäller mänskliga rättigheter.
Uppdraget ska redovisas senast den 20 december 2024.
Kommittédirektiven bygger på en överenskommelse mellan Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.
Presskontakt
Pressekreterare hos justitieminister Gunnar Strömmer
Mobil 076-149 67 87
e-post till Erica Wide