Regeringen ger uppdrag till Statens fastighetsverk inför renovering av operabyggnaden i Stockholm

Publicerad

Regeringen ger Statens fastighetsverk i uppdrag att lämna in ett underlag inför en renovering av operabyggnaden i Stockholm. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet senast den 30 april 2023.

– Jag är den femte ministern som har haft frågan på mitt bord, och lika glad som jag är för att vi nu äntligen kan komma i gång, är jag frustrerad över att tidigare regeringar har låtit det gå så här långt. Att vi nu kan få inleda processen för en renovering blir en viktig investering i det värdefulla kulturarv som operabyggnaden utgör och i en av Sveriges stora nationalscener. En investering, både för att bevara byggnaden för framtida generationer, och för att verksamheten ska kunna bedrivas där – i dag och för lång tid framåt, säger kulturminister Parisa Liljestrand.

Operabyggnaden i Stockholm är en del av det svenska kulturarvet. Det eftersatta underhållet av operabyggnaden får konsekvenser för personalen, för publiken och för svensk opera- och balettkonst. Därför har regeringen idag beslutat om att ge Statens fastighetsverk i uppdrag att lämna in ett underlag inför en renovering av byggnaden.

Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet senast den 30 april 2023.

Om operabyggnaden

Operabyggnaden i Stockholm inrymmer Kungliga Operan med Sveriges nationalscen för opera och balett samt restaurang Operakällaren. Fastigheten ägs av staten och förvaltas av Statens fastighetsverk.

Presskontakt

Sara E. Persson
Pressekreterare hos kulturminister Parisa Liljestrand
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-1127819
e-post till Sara E. Persson