Nina Waldenström, nationalekonom
Uppdaterad
"Man blir insatt i såväl statistik och forskning som politik, och får ett bra helhetsperspektiv", berättar Nina Waldenström som är analytiker och bistår Utbildningsdepartementets enheter och politiska ledning med analyser och underlag inom olika områden. Läs hennes berättelse.
Korta fakta
Namn: Nina Waldenström
Jobbar med: Utbildningspolitiska analyser
Departement: Utbildningsdepartementet
Utbildning: Licentiatexamen i nationalekonomi från Handelshögskolan i Stockholm.
Under de år jag har jobbat i Regeringskansliet har jag ännu inte hunnit ha tråkigt. Jag har hittills erbjudits möjlighet att jobba med en mängd varierande och utvecklande arbetsuppgifter och periodvis har ingen dag varit den andra lik. Att jobba nära regeringspolitiken innebär att det händer saker hela tiden, tempot är tidvis högt och man får vara beredd på att ställa om sig med kort varsel. Det är en del av charmen här!
"Ständigt aktuella politikområden"
I dag arbetar jag på Analysfunktionen på Samordningssekretariatet på Utbildningsdepartementet, och kommer närmast från Analysenheten på Arbetsmarknadsdepartementet. Arbetsmarknads- och utbildningspolitiska frågor går hand i hand och är två ständigt aktuella politikområden. Detta innebär en rad spännande och "dagsfärska" arbetsuppgifter och man är ständigt nära "händelsernas centrum". För mig känns detta motiverande och gör det extra roligt att komma till jobbet.
"Ett socialt teamarbete"
Som analytiker behöver jag kunna bistå hela departementet, dvs. övriga enheter och den politiska ledningen, med analyser och underlag inom olika områden. Jag har därmed förmånen att sätta mig in i en mängd varierande frågeställningar inom dessa områden. Man blir insatt i såväl statistik och forskning som politik, och får ett bra helhetsperspektiv. För att få ett högkvalitativt underlag är det inte sällan jag samarbetar med kollegor från andra enheter och departement, men även från andra myndigheter, forskarvärlden och även internationellt. Arbetet här är inget "ensamt och torrt kontorsarbete", utan ett socialt teamarbete, vilket passar mig väldigt bra.
"Att delta i internationella möten har varit väldigt lärorikt"
En uppskattad aspekt av mitt jobb på Arbetsmarknadsdepartementet har varit de internationella kommittéer jag har suttit i och representerat Sverige. Att delta i dessa internationella möten har varit väldigt lärorikt och spännande. Att få en mängd länder, med olika prioriteringar, kulturer och uttryckssätt att samsas om ett beslut kan vara både frustrerande och otroligt häftigt på en och samma gång.
Som analytiker kommer man förr eller senare också att arbeta på något sätt med Regeringskansliet pulsåder, dvs. budgetprocessen. Själv har jag bland annat jobbat med aktivitetsstödsprognosen, en spännande och inte alltid helt enkel uppgift.
"Omväxlande, utvecklande och otroligt spännande"
Hittills har Regeringskansliet varit en mycket givande arbetsplats för mig. Omväxlande, utvecklande och otroligt spännande. Jag är alltid stolt att berätta att jag jobbar här!
Min tid i Regeringskansliet
Efter mitt lic-examen arbetade jag ett halvt år på riksdagens utredningstjänst som utredare. I början av 2008 flyttade jag till Analysenheten på Arbetsmarknadsdepartementet där jag fick arbeta med arbetsmarknadspolitiska analyser, prognoser, olika internationella uppdrag och även myndighetsstyrning. I maj 2012 påbörjade jag min nuvarande anställning på Analysfunktionen på Samordningssekretariatet på Utbildningsdepartementet.