Direktiv om ändring i människohandelsdirektivet 2022/23:FPM54
Publicerad
Faktapromemoria gällande förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av direktiv 2011/36/EU om förebyggande och bekämpande av människohandel och om skydd av dess offer, COM(2022) 732.
Ladda ner:
Europaparlamentets och rådets direktiv om förebyggande och bekämpande av människohandel och om skydd av dess offer (människohandelsdirektivet) innehåller minimiregler när det gäller definitionen av vad som ska utgöra straffbelagd människohandel och påföljder på området. Det innehåller också bestämmelser om bl.a. utredning och lagföring av människohandelsbrott samt hjälp och stöd till och skydd för brottsoffer.
Kommissionen föreslår nu att människohandelsdirektivet ska ändras i syfte att bättre förebygga och bekämpa människohandel och skydda dess offer.
I direktivet om ändring föreslås utökade krav på den straffrättsliga lagstiftningen, bl.a. att exploateringsformerna tvångsäktenskap och illegal adoption ska läggas till i bestämmelsen om människohandelsbrott och att användandet av tjänster som är ett resultat av utnyttjande genom människohandel ska kriminaliseras.
Det innehåller också förslag på andra åtgärder, t.ex. att medlemsstaterna ska inrätta formella nationella vidareslussningsmekanismer som syftar till att i ett tidigt skede identifiera brottsoffer och ge hjälp och stöd till dem.
Regeringen välkomnar förslaget. I arbetet med att bekämpa människohandel är internationell samverkan en förutsättning för framgång och det europeiska samarbetet av central betydelse. Det är dock viktigt att bestämmelserna i förslaget får en ändamålsenlig utformning. Förslaget förhandlas under Sveriges EU-ordförandeskap den 1 januari till och med den 30 juni 2023.
Beskrivning av stegen i lagstiftningskedjan
En stor del av svensk lagstiftning utgår från gemensam EU-lagstiftning. På regeringen.se kan du följa de olika stegen när förhandling om EU-lagstiftning startas, förankras, beslutas om och slutligen genomförs i Sverige.