Direktiv om ett kombinerat tillstånd för arbete 2021/22:FPM90
Publicerad
Faktapromemoria gällande proposal for a directive of the European Parliament and of the Council on a single application procedure for a single permit for third-country nationals to reside and work in the territory of a Member State and on a common set of rights for third-country workers legally residing in a member state (recast), COM(2022) 655 final. ------ Communication from the Commission to the European Parliament, the Council, the European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions - Attracting skills and talent to the EU, COM(2022) 657 final
Ladda ner:
Kommissionens förslag om ett reviderat direktiv om ett enda ansökningsförfarande för ett kombinerat tillstånd för tredjelandsmedborgare att vistas och arbeta på en medlemsstats territorium och om en gemensam uppsättning rättigheter för arbetstagare från tredjeland som vistas lagligen i en medlemsstat (direktivet om ett kombinerat tillstånd) presenteras tillsammans med ett meddelande och ytterligare ett direktivförslag som ett led i att skapa en långsiktigt hållbar politik för laglig migration inom EU. Det övergripande syftet med direktivförslaget är att förbättra EU:s möjligheter att attrahera kompetens och talanger. Kommissionen menar att en förenklad tillståndsprocess för arbetskraftsinvandring, ökade rättigheter och ett förbättrat skydd mot exploatering kan bidra till att öka EU:s attraktionskraft. Förslaget innebär bland annat att ansökningar kan ges in i berörd medlemsstat och en rätt att byta arbetsgivare under tillståndstiden. Ändringar har också gjorts i direktivtexten som handlar om utökade rättigheter för arbetstagare från tredje land och åtgärder för att förhindra exploatering.
Regeringen ställer sig bakom det övergripande syftet att attrahera kompetens och talanger till EU. Samtidigt innebär direktivförslaget vissa begränsningar av medlemsstaternas möjligheter att på egen hand avgöra hur nationella regelverk för arbetskraftsinvandring ska utformas, vilket regeringen har invändningar emot. Det är också viktigt att medlemsstaterna har möjlighet att tillämpa arbetsmarknadsprövning.
Beskrivning av stegen i lagstiftningskedjan
En stor del av svensk lagstiftning utgår från gemensam EU-lagstiftning. På regeringen.se kan du följa de olika stegen när förhandling om EU-lagstiftning startas, förankras, beslutas om och slutligen genomförs i Sverige.