Förordning om Schengens utvärderings- och övervakningsmekanism 2020/21:FPM120
Publicerad
Faktapromemoria gällande om förslag till rådets förordning om inrättande av en utvärderings- och övervakningsmekanism avsedd att kontrollera tillämpningen av Schengenregelverket, samt upphävande av förordning (EU) nr 1053/2013, COM (2021) 278 final.
Ladda ner:
Kommissionen har presenterat ett förslag till reviderad förordning för den s.k. Schengenutvärderingsmekanismen efter att en omfattande översyn gjorts av hur det senaste fleråriga programmet fungerat (2015–2019), baserat på nu gällande bestämmelser. Förslaget syftar bl.a. till att göra utvärderingsprocesserna mer effektiva genom kortare tidsramar och högre krav på medlemsstaterna att vidta snabbare åtgärder, samt ett justerat förfarande för deltagande av medlemsstaternas experter. Instrumentet föreslås vidare bli mer strategiskt genom tematiska utvärderingsområden i kombination med oannonserade besök, samt att återbesök införs som huvudregel när allvarliga brister identifierats. Vidare föreslås bl.a. längre intervaller mellan utvärderingarna, flexibilitet i förhållande till ev. ny lagstiftning, vissa administrativa lättnader samt ökade möjligheter att beakta andra utvärderingsmekanismer.
Regeringen är överlag positiv till förslaget och välkomnar de inslag som kan medföra att utvärderingsinstrumentet blir mer effektivt, enhetligt och förutsebart. Samtidigt finns det enskilda inslag som behöver granskas närmare innan slutlig ställning kan tas. Det rör bl.a. förslaget om att inrätta en pool av utvärderingsexperter, förslaget om att utvärderingsrapport och rekommendationer ska antas samtidigt av kommissionen, samt vissa förslag som rör oannonserade besök.
Beskrivning av stegen i lagstiftningskedjan
En stor del av svensk lagstiftning utgår från gemensam EU-lagstiftning. På regeringen.se kan du följa de olika stegen när förhandling om EU-lagstiftning startas, förankras, beslutas om och slutligen genomförs i Sverige.