Rådsrekommendation om strategi om att inskränka den fria rörligheten med anledning av covid-19-pandemin 2020/21:FPM4
Publicerad
Faktapromemoria gällande förslag till rådets rekommendation om en samordnad strategi om inskränkningar i den fria rörligheten med anledning av covid-19-pandemin.
Ladda ner:
Den 4 september 2020 presenterade kommissionen ett förslag till rådets rekommendation om en samordnad strategi om inskränkningar i den fria rörligheten med anledning av covid-19-pandemin. I förslaget konstateras att medlemsstaterna, för att begränsa spridningen av covid-19, har vidtagit åtgärder som i vissa fall har påverkat medborgarnas rätt att röra sig fritt inom Europeiska unionen. Det föreslås att restriktioner i den fria rörligheten, om de alls införs, bör tillämpas i förhållande till områden som klassificerats med en färgkod (röd-orange-grön-grå) som bygger på det samlade antalet bekräftade covid-19-fall per 100 000 invånare under en 14-dagarsperiod, andelen positiva testresultat samt testfrekvens. Detta förutsätter förbättrad datainsamling och informationsspridning. Resenärer från områden i andra medlemsstater och från områden i den egna staten med motsvarande smittspridning bör enligt förslaget behandlas lika. Vidare bör de inre gränserna öppnas så snart som möjligt och personer som anländer från andra medlemsstater bör inte nekas inresa utan i stället i första hand erbjudas ett covid-19-test och i andra hand kräva att personen sitter i karantän. Medlemsstaterna behåller valmöjligheten att inte införa restriktioner även om de kriterier och gränsvärden som anges uppnås.
Regeringen välkomnar en ökad samordning på EU-nivå för de medlemsstater som väljer att införa olika former av reserestriktioner på grund av covid-19. Det är därför positivt att kommissionen har presenterat ett förslag till rådsrekommendationer. Åtgärder med anledning av pandemin beslutas dock lämpligast av varje medlemsstat utifrån nationella förutsättningar. Restriktioner och åtgärder måste vara baserade på frivillighet för medlemsstaterna och bör i alla lägen föregås av adekvat kommunikation och information till övriga medlemsstater.
Beskrivning av stegen i lagstiftningskedjan
En stor del av svensk lagstiftning utgår från gemensam EU-lagstiftning. På regeringen.se kan du följa de olika stegen när förhandling om EU-lagstiftning startas, förankras, beslutas om och slutligen genomförs i Sverige.