Säkerhetspolisen har beslutat om höjd terrorhotnivå
Publicerad
Säkerhetspolisen har beslutat att höja terrorhotnivån från förhöjt hot, till högt hot, från tre till fyra på en femgradig skala. Med anledning av det försämrade säkerhetsläget arbetar regeringen intensivt och löpande för att vidta de åtgärder som behövs.
Beslut om att höja terrorhotnivån är ett myndighetsbeslut som fattas av säkerhetspolischefen. Höjningen sker efter en sammanvägd bedömning av det strategiska terrorhotet mot Sverige. Hotbedömningen vilar dels på vad som är känt i nuet, dels på möjlig framtida utveckling.
– Sverige har gått från att vara ett så kallat legitimt mål till ett prioriterat mål för terrordåd. Våra myndigheter, inte minst just Säpo och Polisen, arbetar hårt för att garantera säkerheten i Sverige och vi vet att planerade dåd har avvärjts. Även utomlands hotas svenska intressen, säger statsminister Ulf Kristersson. Regeringen står nu i mycket nära kontakt med Säkerhetspolisen, Polismyndigheten, Försvarsmakten och flera andra viktiga myndigheter. Vi följer utvecklingen dagligen och arbetar gemensamt för att förebygga och stoppa terrordåd, i Sverige eller mot svenska intressen.
– Att värna alla svenska medborgares frihet, säkerhet och trygghet – i Sverige och utomlands – är regeringens absolut viktigaste uppgift. Vi värnar vårt öppna samhälle mot de som hotar det, vi står upp för våra demokratiska värderingar, men vi skyddar oss, säger statsminister Ulf Kristersson.
Regeringen har fattat ett antal beslut som syftar till att underlätta för myndigheterna i deras arbete att minska risken för terrorangrepp. I maj tidigare i år fattade regeringen beslut om att tillfälligt återinföra gränskontroller vid inre gräns och nyligen fattade regeringen beslut om att förstärka kontrollerna vid inre gräns. Inre gränskontroll syftar till att kunna identifiera personer som reser in till Sverige och som kan utgöra ett säkerhetshot eller på annat sätt hota allmän ordning och säkerhet i landet.
Regeringen har också fattat beslut om att de 15 myndigheterna i samverkansrådet mot terrorism ska intensifiera sin samverkan för att stärka Sveriges förmåga att förebygga, förhindra och försvåra terrorism och våldsbejakande extremism. Därtill ska Säkerhetspolisen, Polismyndigheten, Försvarsmakten och Försvarets radioanstalt förstärka sitt operativa samarbete för att bekämpa terrorism och agera mot individer som bedöms utgöra ett terrorhot.
Terrorhotnivån i sig kräver inte några särskilda åtgärder från allmänheten. Bedömningen är främst ett verktyg för olika myndigheter och andra aktörer i samhället som i sin verksamhet kan behöva vidta åtgärder för ökad säkerhet och trygghet.
Regeringen har under hela det innevarande året haft en dialog med myndigheterna i syfte att säkerställa att de har de verktyg som krävs för att möta ett försämrat säkerhetsläge och ett ökat terrorhot. Arbetet fortsätter nu med oförminskad kraft.