Artikel från Statsrådsberedningen

Måndagsrörelsen till stöd för det ukrainska folket

Publicerad

Statsminister Ulf Kristersson, energi- och näringsminister Ebba Busch och arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson talade måndagen den 21 februari vid Norrmalmstorg på Måndagsrörelsens möte för att visa sitt stöd för det ukrainska folket.

– Det som förenar oss med Ukraina är inte bara vår blågula flagga, inte bara att vi tror på samma demokratiska ideal och värderingar, inte bara att vi nästan är grannar, utan att vi visar precis samma beslutsamhet. De i sin kamp, och vi i vårt stöd, säger Ulf Kristersson.

Den ursprungliga måndagsrörelsen startades i mars 1990 för att stödja Baltikums frihetskamp. Det hann bli totalt 79 offentliga opinionsmöten innan mötena lades ner trots starkt genomslag i den svenska opinionen.

Nu trettio år senare är syftet det samma som då, att visa solidaritet och påminna om förtrycket