Större kriser och katastrofer utomlands
Om det inträffar en större kris eller katastrof i ett land du befinner dig i är det viktigt att du följer händelseutvecklingen noga. Du kan också anmäla dig till svensklistan för att UD och ambassaden snabbt ska kunna nå dig om en kris skulle inträffa.
Vissa större kriser sker plötsligt och utan förvarning, till exempel en del naturkatastrofer, större olyckor och terroristattentat. I andra fall kan spänningen i ett land eller region öka gradvis.
Det är viktigt att du läser på om ditt resmål före resan, så att du känner till om UD avråder från resor, vilka risker som finns och vad du kan göra för att förbereda dig.
Om du planerar att resa till ett land där säkerhetsläget är instabilt eller där det finns särskilda kända risker, till exempel för naturkatastrofer eller terroristattentat, är det extra viktigt att följa nyhetsrapporteringen och läsa ambassadens reseinformation på Sweden Abroad och UD:s reseråd innan du reser. Du kan även hålla dig uppdaterad via appen UD Resklar.
Anmäl dig till svensklistan
Det är också bra om du anmäler din utlandsvistelse till svensklistan – då kan UD eller ambassaden nå dig vid behov i händelse av en större kris eller katastrof. Läs mer:
Svensklistan – anmäl din utlandsvistelse
När UD avråder från resa
UD kan avråda från resor när säkerhetssituationen i ett land eller delar av ett land försämras på ett sätt som kan utgöra fara för svenska resenärer. Men det är viktigt att du som resenär håller dig informerad om säkerhetsläget i stort och vilka hot och risker som finns i det land du reser till.
Om kriser och katastrofer
Till kriser och katastrofer räknas bland annat krig, krigsliknande förhållanden eller andra oroligheter, större naturkatastrofer, större utbrott av smittsamma sjukdomar och terroristattentat.