Hoppa till huvudinnehåll

Cypern

Sverige har diplomatiska förbindelser med Cypern sedan 1960 och öppnade 2004 en ambassad i Nicosia. Ambassaden är samlokaliserad med Finlands ambassad. Cypern har sedan 1994 en ambassad i Stockholm.

Cypern blev medlem i EU 2004 och har euron som valuta sedan 2008.

Inom EU:s instrument för stöd inför anslutningen för 2021-2027 (IPA III) finns medel delegerade för att främja en fredlig återförening av Cypern. År 2021 respektive 2022 var den summan 30 miljoner euro årligen.

Sverige har ett långvarigt engagemang i FN:s fredsbevarande styrka på ön (den största svenska fredsbevarande insatsen genom tiderna) och vi sekonderar i dagsläget ett antal poliser till UNPOL. Sedan 2009 stöder Sverige ett dialogarbete med de religiösa ledarna i fredsprocessen.

Det finns ett antal svenska företag som är verksamma i landet bland annat IKEA, H&M och Atlas Copco.

Det finns en aktiv svenskförening som omfattar hela ön samt en skandinavisk kyrka med en svensk präst och diakon i turistorten Ayia Napa.

Den svenska charterturismen till Cypern är omfattande och uppgick 2022 till närmare 120 000 besökare. 

Visum

UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumregler kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.

Sveriges förbindelser med omvärlden

Sverige har en lång tradition av aktiv utrikespolitik, med omfattande och nära bilateralt och multilateralt samarbete, såväl i vår del av världen som globalt.

Innehåll om Cypern

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 11 träffar.

Laddar...