Hoppa till huvudinnehåll

Arbeta på finansmarknadsavdelningen

Publicerad

Vill du arbeta med frågor inom bank, försäkrings- och väderpappersmarknadsområdet? Vill du delta i regelutvecklingen i EU och andra internationella sammanhang? Med jämna mellanrum genomför Finansmarknadsavdelningen rekryteringar till flera olika tjänster.

På Finansmarknadsavdelningen arbetar jurister, ekonomer och administrativ personal tillsammans. Avdelningen består av cirka 60 medarbetare. Finansmarknadsavdelningen är uppdelad i fyra enheter, en stabsenhet och tre sakenheter rörande bank-, försäkrings- och väderpappersmarknadsområdet.

Stabsenheten ansvarar för avdelningens policyprocess, ledning och styrning av avdelningen och samordning av bland annat internationella frågor och analysverksamheten på avdelningen.

Bankenheten ansvarar bland annat för lagstiftning, EU-förhandlingar och andra frågor som rör bankerna och andra kreditinstitut som exempelvis kapitaltäckning, finansiell stabilitet och bekämpning av penningtvätt.

Enheten för försäkring, pension och myndighetsstyrning ansvarar bland annat för lagstiftning och andra frågor som rör försäkring, tjänstepension och premiepension. Enheten har också ansvar för de myndigheter som är centrala för finansmarknaden: Finansinspektionen, Riksgäldskontoret och AP-fonderna.

Värdepappersmarknadsenheten ansvarar bland annat för lagstiftning, EU-förhandlingar och andra frågor som rör handel och tjänster på värdepappersmarknaden, dvs. börser och handelsplatser, värdepappersinstitut, fondbolag, regler mot marknadsmissbruk med mera.

Verksamheten på Finansmarknadsavdelningen präglas i hög grad av den snabba utvecklingen på finansmarknaderna och har betydande internationella inslag. Stora delar av det svenska regelverket på finansmarknadsområdet bygger på rättsakter som beslutas inom EU.

Alla enheter deltar aktivt i den regelutveckling som sker i EU och i andra internationella sammanhang. Den delen av arbetet innebär internationella kontakter och resor, främst inom Europa.

Arbetsuppgifterna är inriktade mot närings- och associationsrättsliga regler inom respektive område. Arbetet bedrivs ofta i projektform där jurister och ekonomer tillsammans tar fram förslag till svenska ståndpunkter i EU-förhandlingar och i lagstiftningsprodukter med förändringar av den svenska lagstiftningen på området. I uppgifterna ingår också att delta i internationella möten, främst inom EU. Dessutom ingår kontakter med Finansdepartementets politiska ledning, andra departement, myndigheter och olika branschföreträdare.

Laddar...