Rekrytering av svenskar till EU:s institutioner
Regeringen vill att fler svenskar ska arbeta inom EU:s institutioner, organ och byråer. De svenskar som arbetar inom EU är en resurs både för EU och för Sverige. De bidrar med kunskap om svenskt samhällsliv, svensk förvaltningskultur och värderingar, vilket underlättar dialog och utveckling av EU-samarbetet. De ger också möjlighet till insyn och inflytande för Sverige, och bidrar till värdefullt nätverksbyggande. Då antalet svenskar som arbetar inom EU håller på att minska på grund av pensionsavgångar har det blivit allt viktigare att främja rekryteringen av svenskar till EU:s förvaltning.
Läs mer om Sveriges mål i regeringsstrategin för att öka antalet svenskar inom EU: Strategi för att öka antalet svenskar inom EU:s förvaltning
Läs mer om åtgärder för att främja den svenska närvaron i EU-kommissionen i Sveriges handlingsplan om geografisk balans: Sveriges nationella handlingsplan om geografisk balans
Tjänster inom EU
Inom EU:s förvaltning kan man arbeta med en rad olika områden, såsom ekonomi, juridik, energi, forskning, krishantering, handel och klimatfrågor. En bredd av kompetenser eftersöks alltså och det finns tjänster på flera olika nivåer. Rekryteringen görs både genom uttagningsprov och genom direktrekrytering.
Läs mer om olika tjänstekategorier inom EU och om ansökningsförfaranden i EU-representationens informationsbroschyr
EU:s urvalsförfarande för tillsvidaretjänster
För att få fast anställning inom EU måste man göra ett uttagningsprov för generalister eller specialister. Proven sköts i regel av European Personnel Selection Office (EPSO) och består av olika delar, bland annat prov i slutledningsförmåga, ett kunskapsprov och ett skriftligt prov. Du kan läsa mer på EPSO:s hemsida och se vilka profiler som just nu söks. Universitets- och Högskolerådet (UHR) kan ge stöd inför proven.
Svenskar som klarat uttagningsproven kan kontakta EU-rekryteringsansvariga på EU-representationen för råd och stöd inför kommande rekryteringsprocesser.
EPSO:s hemsida
Stöd och träning inför uttagningsproven - Universitets- och högskolerådet (UHR)
Nationella experttjänster inom EU
Svenska myndigheter kan sända ut experter till EU:s förvaltning under en begränsad period. För nationell experttjänstgöring gäller att arbetsgivaren i Sverige ska stå för lön under tjänstgöringen. Ansökningar skickas in av myndigheten via Sveriges EU-representation.
Kontakt
Ministerråd - Rekrytering till EU:s institutioner
Telefon +32 (0)2 289 56 33
e-post till Matilda Rotkirch
Handläggare - Rekrytering till EU:s institutioner
Telefon +32 (0)2 289 57 05
e-post till Anette Sonnbäck
Genvägar
Strategi
Lediga tjänster inom EU
Vill du veta mer om uttagningsproven?
På Universitets- och högskolerådets webbplats finns allmän information om praktiktjänstgöring, uttagningsprov och rekrytering till EU:s förvaltning.
EU Careers
På webbplatsen EU Careers finns information om EU:s uttagningsorgan EPSO samt om lediga tjänster inom EU:s byråer (myndigheter) och organ.