Arbete och praktik vid EU-representationen
Vid representationen arbetar cirka 130 personer. Merparten är utsända tjänstemän från Regeringskansliets samtliga departement. Därtill rekryteras personal lokalt på plats i Bryssel. EU-representationen arbetar också med att få fler svenskar att tjänstgöra vid EU:s institutioner.
Arbeta vid representationen
Cirka 50 personer är anställda lokalt genom en lokal rekryteringsprocess som representationen ansvarar för. Bland de lokalanställda finns handläggare, administratörer och intern servicepersonal.
Tänk på att ansökningshandlingar som du skickar till representationen blir allmän handling och kan komma att lämnas ut i enlighet med offentlighetsprincipen. Inkludera därför inte personuppgifter som du inte vill ska kunna begäras ut.
Just nu söker vi en assistent (vikariat) till enheten för utrikes- och säkerhetspolitik. Sista ansökningsdag är 19 januari.
Assistent - arbete med fokus på service
Just nu söker vi en assistent till Coreper I-samordningen och interinstitutionella frågor. Sista ansökningsdag är 17 januari.
Assistent - arbete med fokus på service
Praktisera vid representationen
Praktik vid representationen är ett effektivt sätt att få kunskap om EU:s arbetssätt. Praktikanterna är mycket uppskattade och deras bidrag till organisationen är värdefullt.
Fler personer ansöker om praktik än vad representationen kan ta emot. Antalet praktikanter kan variera men ambitionen är att kunna ta emot åtminstone cirka tio praktikanter varje termin.
Det finns även goda möjligheter att göra praktik inom EU:s institutioner. Ett 30-tal svenska studenter praktiserar vid EU-institutionerna varje år. Därtill erbjuder de svenska regionkontoren i Bryssel praktikplatser.
Arbete vid EU:s institutioner
Det är angeläget att Sverige är välrepresenterat i EU:s tjänstemannakår. Redan 2018 antogs en regeringsstrategi för att öka antalet svenskar som arbetar inom EU:s förvaltning, och det fortsätter vara en viktig fråga för regeringen. Vid Sveriges EU-representation arbetar två personer med att få fler svenskar att söka sig till EU:s institutioner och de kan bl.a. ge information och råd inför olika rekryteringsprocesser. För stöd inför uttagningsprov hänvisas intresserade till Universitets- och högskolerådet, UHR. På European Personnel Selection Offices (EPSO) hemsida kan man läsa mer om jobbmöjligheter inom EU.
Kontakt
Ministerråd - Rekrytering till EU:s institutioner
Telefon +32 (0)2 289 56 33
e-post till Matilda Rotkirch
Handläggare - Rekrytering till EU:s institutioner
Telefon +32 (0)2 289 57 05
e-post till Anette Sonnbäck
Telefon +32 2 289 56 11
Besöksadress Square de Meeûs 30, 1000 Bryssel, Belgien
e-post till Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionen