EU-institutioner och organ – mer information och länkar
Här hittar du mer information om EU:s olika institutioner och organ.
Europeiska kommissionen
Kommissionen har ensamrätt att föreslå nya EU-lagar och har också övervakande, verkställande, förvaltande och genomförande funktioner. Genom EU:s lagstiftning ges också kommissionen befogenhet att komplettera eller ändra icke väsentliga delar av EU-lagstiftningen. Kommissionen utgörs av 27 ledamöter, kommissionärer, varav en är ordförande. Ledamöterna beslutar kollektivt men har olika ansvarsområden. Mandatperioden är fem år. Den av kommissionens vice ordförande som ansvarar för de yttre förbindelserna är samtidigt unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik.
Europeiska kommissionens webbplats
Europeiska kommissionens representation i Sverige
Europeiska kommissionens representationen i Sverige fungerar som en länk mellan Sverige och Bryssel. Representationen informerar om kommissionens arbete och håller kommissionen i Bryssel underrättad om svenska förhållanden.
Webbplatsen för Europeiska kommissionens representation i Sverige
Europeiska rådet
Europeiska rådet består av EU:s stats- eller regeringschefer samt av sin ordförande och kommissionens ordförande. Unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik deltar i arbetet. Europeiska rådet sammanträder i regel två gånger per halvår, så kallade toppmöten. Europeiska rådet ska ge unionen de impulser som behövs för dess utveckling och bestämma dess allmänna politiska riktlinjer och prioriteringar. Europeiska rådet har ingen lagstiftande funktion.
Europeiska unionens råd, Ministerrådet
Europeiska unionens råd kallas vanligtvis för Ministerrådet. Det består av medlemsländernas respektive fackministrar som ansvarar för olika sakfrågor. Ministerrådet i konstellationen utrikesfrågor leds av den höga representanten.
Europaparlamentet
Europaparlamentet är EU:s enda direkt folkvalda institution. Parlamentet har gradvis fått utökad makt och beslutar i dag tillsammans med Ministerrådet i lagstiftningsfrågor på de flesta områden.
Europaparlamentets informationskontor i Sverige
Europaparlamentets informationskontor informerar om Europaparlamentets arbete. Målgruppen är allmänheten i Sverige.
Webbplatsen för Europaparlamentets informationskontor i Sverige
Europeiska centralbanken, ECB
Europeiska centralbankens, ECB, främsta uppgift är att utforma euroområdets penningpolitik. ECB-rådet är Europeiska centralbankens högsta beslutande organ. Det består av direktionens sex ledamöter och centralbankscheferna i euroområdets 20 länder, och leds av ECB:s ordförande.
Europeiska centralbankens webbplats
European Community Humanitarian Office, ECHO
EU är en av världens största bidragsgivare. European Community Humanitarian Office, ECHO, är EU:s kontor för humanitärt bistånd.
Europeiska investeringsbanken, EIB
Europeiska investeringsbanken, EIB, är ett finansieringsinstitut för långfristiga lån för projekt framför allt i medlemsländerna. Banken ägs av EU:s medlemsländer.
Europeiska investeringsbankens webbplats
European Space Agency, ESA
Europeiska rymdorganisationen, European Space Agency, har i uppdrag att forma utvecklingen av Europas satsningar i rymden.
European Space Agency:s webbplats
European External Action Service (EEAS)
Europeiska utrikestjänsten (EEAS) spelar en viktig roll i att EU uppnår målsättningarna för sin gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik. För att stärka EU som global aktör bör de möjligheter som EEAS skapar för ökad effektivitet och samstämmighet i EU:s externa agerande utnyttjas.
Europeiska unionen har delegationer inte bara i medlemsländerna utan även i en rad länder utanför EU.
EU-domstolen
Europeiska unionens domstol består av 27 domare, en från varje medlemsstat, vilket innebär att alla nationella rättssystem inom EU är representerade. Domstolen biträds av elva generaladvokater. EU-domstolen tolkar EU-rätten och lämnar förhandsavgörande om reglernas innebörd på begäran av nationella domstolar. Domstolen dömer i mål mellan medlemsländerna, mellan EU:s institutioner, mellan EU och medlemsländerna och mellan EU och medborgarna. Domstolens utslag är bindande.
Revisionsrätten
Revisionsrätten har till uppgift att kontrollera att Europeiska unionens medel används i enlighet med budgetföreskrifterna och går till planerade ändamål.
Europol
Europeiska polisbyrån, Europol, arbetar med att hjälpa EU:s medlemsstater till närmare och effektivare samarbete för att förebygga och bekämpa organiserad internationell brottslighet.
Eurostat (på engelska)
Eurostat är EU:s statistikkontor och har sitt säte i Luxemburg.
EU:s kommitté för utrikes- och säkerhetspolitik, KUSP (på engelska)
EU:s kommitté för utrikes- och säkerhetspolitik, KUSP, består av diplomater från medlemsländerna. Kommitténs uppgift är att rekommendera EU-insatser vid kriser och för att förebygga konflikter.
Om KUSP på Europeiska unionens webbplats
Europeiska byrån för bedrägeribekämpning, OLAF
Europeiska byrån för bedrägeribekämpning, OLAF, ska skydda gemenskapens ekonomiska intressen genom att utreda, bekämpa och förebygga bedrägerier.