Hoppa till huvudinnehåll
Regeringsuppdrag från Socialdepartementet

Uppdrag att etablera en nationell samverkansstruktur för hälso- och sjukvårdens försörjningsberedskap Diarienummer: S2024/01055

Publicerad

Regeringen uppdrar åt Socialstyrelsen att, tillsammans med Läkemedelsverket, E-hälsomyndigheten, Folkhälsomyndigheten och Sveriges Kommuner och Regioner, etablera en nationell samverkansstruktur för hälso- och sjukvårdens försörjningsberedskap av sjukvårdsprodukter och den övriga utrustning som behövs för att god vård ska kunna ges.

Ladda ner:

Meningen med den nationella samverkansstrukturen är att öka hälso- och sjukvårdens försörjningsberedskap vid fredstida kris, höjd beredskap och då ytterst krig.

Etableringen av den nationella samverkansstrukturen ska utgå från i Socialstyrelsens rapport Statligt ansvar för försörjningsberedskapen inom hälso- och sjukvården och det arbete som Socialstyrelsen tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap utför inom ramen för uppdraget att genomföra en försörjningsanalys avseende samhällets behov av och tillgång till sjukvårdsprodukter. 

Socialstyrelsen ska: 

  • samtala med Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Försvarsmakten, länsstyrelserna, regionerna, kommuner och andra berörda aktörer på området. 
  • löpande informera Regeringskansliet om hur arbetet med uppdraget fortskrider.
  • senast den 15 december 2024 och den 15 december 2025 delredovisa och senast den 15 december 2026 slutredovisa uppdraget till Regeringskansliet
Laddar...