Organisation
Uppdaterad
Regeringskansliet består av Statsrådsberedningen, tio departement och Förvaltningsavdelningen. Departementen ansvarar för sina respektive sakfrågor och Förvaltningsavdelningen ansvarar för myndighetsövergripande stöd, service och utveckling. Statsrådsberedningen leder och samordnar arbetet i Regeringskansliet.
Statsministern är chef för Regeringskansliet. I den löpande ledningen av Regeringskansliet biträds statsministern av en statssekreterare i Statsrådsberedningen, av förvaltningschefen och av rättschefen i Statsrådsberedningen.
Departementsledning
I ledningen för varje departement finns ett eller flera statsråd, varav ett är departementschef. De statsråd som inte är departementschefer är ansvariga för sakfrågor inom departementets verksamhetsområde.
Närmast under departementschefen leds arbetet inom departementet av statssekreterare och av opolitiska chefstjänstemän som expeditionschef och rättschef. Chef för Förvaltningsavdelningen är förvaltningschefen.
Den politiska staben
Varje statsråd har en politisk stab. Den politiska staben består oftast av en statssekreterare, för utrikesministerns del en kabinettssekreterare, politiskt sakkunniga och pressekreterare. Dessa personer är politiskt tillsatta tjänstemän. När ett statsråd avgår från sitt uppdrag slutar även de politiskt anställda som är knutna till det avgående statsrådet sin anställning i Regeringskansliet.
Av Regeringskansliets omkring 4 900 anställda är cirka 190 personer politiskt tillsatta. Vid ett regeringsskifte behåller övriga medarbetare i Regeringskansliet sina anställningar.
Statsrådsberedningen
Statsrådsberedningen har till uppgift att leda och samordna arbetet i Regeringskansliet[LH1] [ON2] samt ansvarar för samordningen av den svenska EU-politiken.
Statsrådsberedningens organisation
Förvaltningsavdelningen
Förvaltningsavdelningen ger förvaltningschefen stöd i uppgiften att ansvara för administrativa frågor som rör flera departement eller kommittéer.
Förvaltningsavdelningen samordnar, utvecklar och ger stöd till departementen kring arbetsgivar- och personalpolitik, personaladministration, kompetensförsörjning, arbetsmiljö, it-stöd, arkivering och diarieföring, bibliotek, kommunikation, lokalförsörjning, upphandling, kommittéservice, bevakning och säkerhet, telefonservice, lokalvård samt expeditions- och distributionsservice. Till Förvaltningsavdelningens uppgifter hör även att driva och samordna förändrings- och förnyelsearbetet i Regeringskansliet, utveckla nya styr- och arbetsformer samt planera och följa upp Regeringskansliets ekonomiska redovisning.
Förvaltningsavdelningen
Regeringskansliets kommunikation
Regeringskansliets kommunikationsavdelning, som tillhör Förvaltningsavdelningen, ansvarar för att ge kommunikativt stöd till Statsrådsberedningen, departementen och Förvaltningsavdelningen. Chef för Kommunikationsavdelningen är kommunikationsdirektören. Kommunikationsdirektören samordnar det interna och externa kommunikationsarbetet i Regeringskansliet.
Regeringskansliets kommunikationspolicy är den gemensamma utgångspunkten för Regeringskansliets kommunikationsverksamhet.
Regeringskansliets kommunikationspolicy
Utlandsmyndigheterna
Utlandsmyndigheterna är en del av utrikesrepresentationen som lyder under Regeringskansliet. Utlandsmyndigheterna, det vill säga ambassader, karriärkonsulat, representationer och delegationer vid internationella organisationer som EU, FN, OECD och Nato, är egna myndigheter.
Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionen - Regeringen.se