Hoppa till huvudinnehåll

Regeringens arbete med vattenförsörjning

Uppdaterad

Vattennivåerna är direkt beroende av vädret, såsom långvarig värme eller rikligt med nederbörd. Regeringen har vidtagit flera åtgärder för att trygga vattenförsörjningen.

Foto: Thomas Henriksson/TT

Det är kommunerna som har huvudansvaret för den allmänna dricksvattenförsörjningen. På regional nivå har länsstyrelserna ansvar för att kontrollera hur kommunerna följer vattentjänstlagen (VA-lagen), vilken inkluderar dricksvattenförsörjning. För enskild vattenförsörjning ansvarar fastighetsägaren.

Regeringen följer händelseutvecklingen vad gäller vattentillgången och vattenförsörjningen och har löpande kontakt med ansvariga myndigheter. 

Satsning på att restaurera och anlägga våtmarker

Regeringen har genomfört en permanent satsning på att finansiera återvätning av dikade våtmarker med 200 miljoner kronor per år från och med 2023. Våtmarker har en viktig roll för att bland annat bidra till ökad magasinering av grundvatten, skydd vid torka samt en minskad översvämningsrisk. 

Nationell strategi om klimatanpassning

Regeringen har fattat beslut om Sveriges nationella strategi för klimatanpassning. I strategin konstateras att effekter av klimatförändringar på naturmiljön och samhället nästan alltid har en koppling till vatten. Större variation i nederbördsmönster och en ökad temperatur leder till perioder med risk för vattenbrist, torka och översvämningar. Det medför risk för försämrad råvattenkvalitet, samtidigt som behoven av vatten ökar vid ökad temperatur och torka.  

I arbetet med strategin har regeringen konstaterat att det behövs ny lagstiftning för att effektivisera det lokala klimatanpassningsarbetet och tydliggöra både ansvarsfördelning och finansieringsmodeller. Därför har regeringen tillsatt en utredning som ska leverera förslag på ny lagstiftning nästa år. 

Anslag för klimatanpassning

Regeringen finansierar förebyggande och kunskapshöjande insatser för att förebygga och begränsa samhällets sårbarhet till följd av klimatförändringar.

Det görs genom ett särskilt anslag för klimatanpassning som uppgår till 89,5 miljoner kronor för 2024. Myndigheterna som får del av anslaget är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI), Statens geotekniska institut (SGI) samt länsstyrelserna.

Genomförande av EU-direktiv om kvalitet på dricksvatten

En ny lag utifrån det nya EU-direktivet om kvaliteteten på dricksvatten och om bättre tillgång till dricksvatten för alla i unionen trädde i kraft den 1 februari 2024.

Förstärkning av det civila försvaret

Det försämrade säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde understryker behovet av ett starkt civilt försvar och en stärkt krishanteringsförmåga. En tryggad dricksvattenförsörjning är en viktig del beredskapen. Som en del i att stärka uthålligheten avsatte regeringen i vårändringsbudgeten 2024 bland annat medel för att stärka beredskapen inom dricksvattenförsörjningen. 

Laddar...