Hoppa till huvudinnehåll
Foto: Image Bank Sweden

Förenkla för företagen

I Sverige ska det vara enkelt att starta, driva och utveckla företag. Regelbördan och de administrativa kostnaderna behöver minska. Företag och entreprenörer ska kunna fokusera på sina kärnverksamheter.

Regeringen lägger nu fram en offensiv förenklingsagenda – det svenska näringslivets långsiktiga konkurrenskraft är avgörande för Sveriges välstånd. Förenklingspolitiken är en viktig del av näringspolitiken och bidrar till att stärka konkurrenskraften och skapa fler jobb i fler och växande företag.

Ansvariga statsråd
Ebba Busch
Ansvariga departement
Klimat- och näringslivs­departementet

Regeringens förenklingspolitik

  • Utökat stöd i myndigheternas förenklingsarbete

    Regeringen har gett Tillväxtverket i uppdrag att erbjuda stöd till myndigheter i deras förenklingsarbete och att bidra till myndigheternas ökade kunskap om förenklingsarbete. Myndigheterna ska ges möjlighet att föra dialog, samverka och utbyta erfarenheter med varandra i syfte att stärka förenklingsarbetet. Stödet ska erbjudas till de myndigheter som har uppdrag eller återrapporteringskrav om förenkling för företag i sina regleringsbrev.

  • Fler e-tjänster hos kommunerna ska förenkla för företag

    Regeringen har gett Naturvårdsverket och Folkhälsomyndigheten i uppdrag att tillsammans med länsstyrelserna ta fram underlag för utveckling av e-tjänster och vägledning för anmälan och ansökan av olika typer av verksamheter hos kommunerna. Syftet med uppdraget är att förenkla företagens kontakter med kommunerna.

Regeringens offensiva förenklingsagenda

Foto: Elima Mwinyipembe/Regeringskansliet

Förenklingsråd ska minska företagens regelbörda

Rådet ska bland annat föreslå hur befintliga svenska regelverk kan förenklas och lämna förslag på andra förenklingsåtgärder som ska göra det lättare för företag att följa regelverken.

EU-sakråd den 15 april 2024, med Ebba Busch, energi- och näringsminister som inledningstalar.
EU-sakråd den 15 april 2024, med Ebba Busch, energi- och näringsminister som inledningstalar. Foto: Elima Mwinyipembe/Regeringskansliet

Implementeringsråd ska stärka svensk konkurrenskraft

Implementeringsrådet ska lyfta ett företagsperspektiv tidigt i EU-processen och verka för att EU-lagstiftning inte ska genomföras över miniminivå i Sverige. Syftet är att minska företagens regelbörda, administrativa kostnader och andra fullgörandekostnader som uppstår till följd av kommande, nya och ändrade EU-rättsakter.

Foto: Linda Karlsson/Regeringskansliet

30-tal myndigheter ges i uppdrag om förenkling för företag

Som en del av regeringens offensiva förenklingsagenda ges uppdrag eller återrapporteringskrav om förenkling för företag till ett 30-tal myndigheter i deras regleringsbrev för 2024. Regeringen vill på så sätt minska regelbördan och de administrativa kostnaderna för företag.

Energi- och näringsminister Ebba Busch i orange kostym under pressträff.
Regeringen föreslår att skatten på bensin och diesel sänks med totalt 5,64 miljarder kronor under 2024. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

11 myndigheter ges i uppdrag att arbeta för enklare regelverk med stöd av Tillväxtverket.

Som en del av regeringens offensiva förenklingsagenda ges uppdrag eller återrapporteringskrav om förenkling för företag till ett 30-tal myndigheter i deras regleringsbrev för 2024. Regeringen vill på så sätt minska regelbördan och de administrativa kostnaderna för företag.

Foto: Tina Stavrén/imagebank.sweden.se

Kravet på hotelltillstånd ska tas bort

I dag behöver företag ansöka om tillstånd hos Polismyndigheten om de vill driva hotell- eller pensionatsverksamhet. Enligt regeringens förslag tas kravet på tillstånd bort och företagen behöver i stället bara göra en enkel och kostnadsfri anmälan. Det minskar regelkostnaderna för 3 000 berörda hotell- och pensionatsföretag, eftersom de inte längre behöver betala en ansökningsavgift eller lägga värdefull arbetstid på att fylla i betungande ansökningar. De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Foto: Pexels

Avskaffat krav på fysiska kvitton

Förslaget innebär en avsevärd förenkling för många företag. Enligt en beräkning som ligger till grund för förslaget innebär det en besparing för företagen på 3,9 miljarder kronor per år. De nya reglerna trädde i kraft den 1 juli 2024.

Foto: Faramarz Gosheh/imagebank.sweden.se

Avskaffat danstillstånd

Förslaget innebär att det på bland annat restauranger och nattklubbar inte längre krävs godkännande från Polismyndigheten för att få anordna en danstillställning, om dessa inte ligger på en offentlig plats. I stället ska sådana danstillställningar som huvudregel anmälas till Polismyndigheten. Förslaget innebär lättnader för anordnaren eftersom anmälan är kostnadsfri och kan göras muntligen. Lagändringen trädde i kraft den 1 juli 2023.

Energi- och näringsminister Ebba Busch på regeringens sommarfika den 20 juli 2023.
Energi- och näringsminister Ebba Busch på regeringens sommarfika den 20 juli 2023. Foto: Elima Mwinyipembe/Regeringskansliet

Uppdrag till länsstyrelserna att förenkla för företag genom bättre myndighetskontakter

Som en del av regeringens förenklingspaket som aviserades i budgetpropositionen för 2024 ger regeringen länsstyrelserna i uppdrag att utforma och genomföra kompetenshöjande insatser riktade till länsstyrelsernas företagsnära verksamheter. Syftet är att förenkla företagens kontakter med länsstyrelserna.

Ninni Andersson/Regeringskansliet

Försöksverksamhet för att främja regelförenkling, regelutveckling och innovation

Regeringen ger Vinnova i uppdrag att analysera hur en kontaktpunkt för regulatorisk försöksverksamhet bör struktureras och genomföras i Sverige. Syftet med försöksverksamheten kan vara att utveckla teknik och regelverk genom att låta företag testa nya tekniker, produkter och tjänster i en verklig miljö under en begränsad tid. Försöksverksamheten kan därmed förenkla för företag och i vissa fall omfatta undantag från gällande regelverk.

Innehåll om Förenkla för företagen

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 19 träffar.

Laddar...