Om EU-arbetsgrupper
Publicerad
Inhämtande av synpunkter från expertmyndigheter och det omgivande samhället är en viktig del i framtagandet av svenska positioner i EU-förhandlingar. Det handlar om att förslag remitteras eller att aktörer bjuds in till referensgrupper eller samråd. Samarbetet kan dock bli ännu bättre under förhandlingens gång.
EU-arbetsgrupper är därför regeringens nya form för samråd och samarbete med näringsliv och organisationer om EU-frågor för att identifiera vilka frågor som är särskilt viktiga för aktörer inom olika branscher.
EU-arbetsgruppen består av cirka 10–12 personer och kan vara aktiv under hela lagstiftningsprocessens gång. Utifrån de synpunkter på förslagen som behandlas kan andra intressenter än de som ingår i arbetsgruppen också bli inbjudna för att kommentera särskilda frågor under arbetets gång.
Så här kan ett fördjupat samarbete om EU-frågor se ut:
1: Förslag från EU
Kommissionens arbetsprogram för det kommande året presenteras normalt i oktober/november och bygger på de tankar som EU-kommissionens ordförande för fram i sitt årliga tal om tillståndet i Europeiska unionen.
2: Identifiering av fråga
Statsrådsberedningen på Regeringskansliet tillsammans med de departement som är ansvariga för en viss fråga identifierar vilka EU-frågor som är särskilt intressanta att gå vidare med för fördjupat samarbete.
3: Möte på politisk nivå
Statsrådsberedningen tillsammans med ansvarigt departement kallar till uppstartsmöte på minister- eller statssekreterarnivå och bjuder in generaldirektörer och högsta chefer från berörda företag och organisationer.
4: EU-arbetsgrupper sammankallas
EU-arbetsgrupper på tjänstemannanivå sammankallas av ansvarigt departement och träffas löpande under lagstiftningsprocessen.
Samarbete om EU-frågor
Läs mer om regeringens fördjupade samarbete om EU-frågor.
Mer om regeringens EU-politik
På sidan Sverige i EU hittar du aktuell information om regeringens arbete och politik i EU.