Hoppa till huvudinnehåll
Departementsserien och promemorior från Justitiedepartementet

Ett nytt regelverk för Schengens informationssystem (SIS) Ds 2019:27

Publicerad

Schengens informations­system (SIS) är ett system som Schengen­länderna använder för att utbyta informa­tion med varandra inom ramen för polis­samarbete, straff­rätts­ligt sam­arbete och immigrations­kontroll.

Ladda ner:

I november 2018 antogs tre nya EU-förordningar om SIS. Förord­ningarna ersätter EU:s nuvarande regel­verk om SIS och innebär att en ny version av systemet ska tas i drift vid ett datum som kom­missionen ska fast­ställa senast den 28 december 2021. I förhållande till den tidigare regleringen innebär förord­­ningarna bland annat att SIS kommer att kunna användas för fler ända­mål än tidigare, att fler uppgifter kan registreras i SIS och att finger­avtryck i högre utsträck­ning ska kunna användas för att identifiera personer. Samtidigt införs nya funktioner för kontroll och upp­följning av använd­ningen av SIS för att ge ett bättre skydd för de individer vars person­uppgifter kommer att regist­reras i systemet.

I promemorian lämnas förslag till de författ­nings­ändringar som krävs för att anpassa svensk rätt till de nya EU-förord­ningarna om SIS. Förslagen innebär bland annat att det införs en ny lag och en ny förord­ning med komplet­terande bestäm­melser till förord­ningarna. Det föreslås även vissa ändringar i bland annat utlän­nings­lagen och offentlighets- och sekretess­lagen.

Lagstiftningskedjan

EU-förordning (3 st)

Kommittédirektiv

Departementsserien (1 st)

  • Ett nytt regelverk för Schengens informationssystem (SIS)

    Schengens informations­system (SIS) är ett system som Schengen­länderna använder för att utbyta informa­tion med varandra inom ramen för polis­samarbete, straff­rätts­ligt sam­arbete och immigrations­kontroll.

Statens offentliga utredningar

Lagrådsremiss (2 st)

  • Anpassningar av svensk lag till EU:s förordningar om Schengens informationssystem

    I lagrådsremissen lämnas förslag till de lagändringar som krävs för att anpassa svensk rätt till EU:s nya regelverk om Schengens informationssystem (SIS). Förslagen lämnas med anledning av tre nya EU-förordningar om SIS som antogs 2018. Förordningarna ska börja tillämpas fullt ut vid ett datum som kommissionen senast den 28 december 2021 ska fastställa.

  • Ändrade bestämmelser om fotografier och fingeravtryck i SIS II-regelverket

    Regeringen föreslår ändringar i lagen om Schengens informationssystem och utlänningslagen som bl.a. innebär att en utlänning vid en in- eller utresekontroll eller en inre utlänningskontroll ska vara skyldig att låta sig fotograferas och lämna fingeravtryck för att genom en sökning i Schengens informationssystem kunna identifieras om identiteten inte kan fastställas på annat sätt.

Proposition (2 st)

  • Anpassningar av svensk lag till EU:s förordningar om Schengens informationssystem

    I propositionen lämnas förslag till de lagändringar som krävs för att anpassa svensk rätt till EU:s nya regelverk om Schengens informationssystem (SIS). Förslagen lämnas med anledning av tre nya EU-förordningar om SIS som antogs 2018. Förordningarna ska börja tillämpas fullt ut vid ett datum som kommissionen senast den 28 december 2021 ska fastställa.

  • Ändrade bestämmelser om fotografier och fingeravtryck i SIS II-regelverket

    Regeringen föreslår ändringar i lagen om Schengens informationssystem och utlänningslagen om bl.a. innebär att en utlänning vid en in- eller utresekontroll eller en inre utlänningskontroll ska vara skyldig att låta sig fotograferas och lämna fingeravtryck för att genom en sökning i Schengens informationssystem kunna identifieras om identiteten inte kan fastställas på annat sätt. Förslagen lämnas med anledning av ändringar i rådets beslut 2007/533/RIF av den 12 juni 2007 om inrättande, drift och användning av andra generationen av Schengens informationssystem (SIS II) och Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1987/2006 av den 20 december 2006 om inrättande, drift och användning av andra generationen av chengens informationssystem (SIS II).

Svensk författningssamling (15 st)

Laddar...