Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Finansdepartementet

Ändringar i lagstiftningen ska göra det lättare för de som upphandlar

Publicerad

Under senare år har det kommit EU-förordningar som innehåller bestämmelser om offentlig upphandling. Regeringen vill underlätta för aktörer i offentlig upphandling att förhålla sig till förordningarna och har därför beslutat om en lagrådsremiss med förslag på anpassningar av lagstiftningen.

– För regeringen är det viktigt att den offentliga upphandlingen både är effektiv och rättssäker. Lagstiftningstakten i EU är snabb och nu tar regeringen ett samlat grepp för att underlätta för aktörer i offentlig upphandling, säger civilminister Erik Slottner.

Under senare år har bestämmelser om offentlig upphandling börjat dyka upp i olika EU-förordningar. Det pågår även förhandlingar i EU om ytterligare bestämmelser om offentlig upphandling. Med anledning av att bestämmelserna både kan komplettera och i vissa fall avvika från vad som annars gäller enligt upphandlingslagarna behöver den svenska upphandlingslagstiftningen anpassas. 

I lagrådsremissen föreslås det även att leverantörers tillgång till domstolsprövning stärks om upphandlare förbiser gällande EU-förordningar.

Presskontakt

Erika Svanström
Pressekreterare hos civilminister Erik Slottner
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-648 65 48
e-post till Erika Svanström

Om EU:s IPI-förordning

EU:s IPI-förordning är ett exempel på en förordning som har bestämmelser om offentlig upphandling. Bedömningen i lagrådsremissen är att de anpassningar som behöver göras med anledning av IPI-förordningen i huvudsak ska utformas på ett generellt sätt för att även omfatta andra EU-förordningar med bestämmelser om offentlig upphandling.

IPI står för International Procurement Instrument dvs. instrumentet för offentlig upphandling. Syftet med IPI-förordningen är att förbättra tillträdet för EU-baserade företag till marknader för offentlig upphandling i länder utanför EU, s.k. tredjeländer. Många länder utanför EU är motvilliga till att öppna upp eller förbättra tillträdet till sina marknader för internationell konkurrens. IPI-förordningen ger verktyg till Europeiska kommissionen för att motverka detta. Kommissionen har fått möjlighet att under vissa förutsättningar utreda och besluta om så kallade IPI-åtgärder mot sådana länder.

En IPI-åtgärd begränsar tillträdet i offentliga upphandlingar för länder utanför EU och innebär att anbud från en leverantör med ursprung i visst land ska värderas enligt ett särskilt poängsystem eller helt uteslutas från offentlig upphandling i EU.

De upphandlingar som kan komma att beröras av IPI-förordningen är upphandlingar som omfattas av upphandlingslagarna LOU, LUF och LUK. Den gäller dock inte på försvars- och säkerhetsområdet.

Laddar...