Stöd till små och medelstora företag i fokus i utredning om ökad cybersäkerhet
Publicerad
En ny förordning ska öka cybersäkerheten i produkter och programvara som säljs inom EU. Eftersom flera sektorer påverkas så tillsätter regeringen en särskild utredare som ska föreslå nödvändiga kompletterande bestämmelser. Utredaren ska även titta på stödåtgärder som kan hjälpa små- och medelstora företag som påverkas av lagstiftningen.
EU:s förordning om cyberresiliens syftar till att skydda konsumenter och företag som köper eller använder produkter eller programvara. Förordningen ställer krav på att tillverkarna ska försäkra att deras produkter uppfyller cybersäkerhetskrav under produkternas livscykel.
– Vi lever i en mer osäker omvärld som gör det helt nödvändigt att ställa säkerhetskrav på produkter som säljs i Sverige och EU. Detta gäller allt från hårdvara som leksaker, smartklockor, smarta vitvaror till mjukvara som exempelvis appar i mobiltelefoner. Regeringen är också mån om att förordningen inte ska bli innovationshämmande eller betungande, särskilt för små och medelstora företag. Därför ska utredningen titta särskilt noga på hur stödåtgärder ska genomföras, säger civilminister Erik Slottner.
Enligt förordningen ska en nationell tillsynsmyndighet bedriva tillsyn att regelefterlevnad sker. En särskild utredare ska nu analysera vilka svenska regelverk som berörs, föreslå sanktionsbestämmelser samt vilken eller vilka myndigheter som bör bli nationell marknadskontrollmyndighet och anmälande myndighet.
Uppdraget ska redovisas senast den 15 december 2025.
Presskontakt
Pressekreterare hos civilminister Erik Slottner
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-648 65 48
e-post till Erika Svanström
Genväg
Fakturata
Produkter med digitala element är programvara- eller hårdvaruprodukt och dess lösningar för fjärrbehandling av data. Detta inkluderar hårdvara som bärbara datorer eller uppkopplade hushållsprodukter och mjukvara som mobiltelefonapplikationer. Syftet med förordningen är att skapa förutsättningar för utveckling av säkra produkter med digitala element genom att säkerställa att hård- och mjukvara släpps ut på marknaden med färre sårbarheter och att tillverkare tar större ansvar för produkters cybersäkerhet genom deras livscykel. Konsumenter ska få tillräcklig information om cybersäkerheten för de produkter med digitala element som de köper och använder.
Annette Norman, jurist vid Post- och Telestyrelsen, blir särskild utredare.