Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Finansdepartementet

Uppdrag att främja kategoristyrning vid inköp i offentlig sektor

Publicerad

I dag upphandlar den offentliga sektorn årligen varor och tjänster för omkring 879 miljarder kronor. Mot bakgrund av att en mer strategisk upphandling möjliggör stora besparingar uppdras Upphandlingsmyndigheten genomföra insatser för att bidra till att fler upphandlande organisationer ska genomföra inköpsanalyser och använda kategoristyrning vid inköp.

– I översynen av nationella upphandlingsstrategin framkom att många myndigheter brister i sin styrning av inköpsverksamheten. Ledningarna behöver ta ansvar för denna viktiga fråga och se till att organisationerna har de förutsättningar som behövs för att skattemedel används på bästa sätt. Detta uppdrag är en av flera åtgärder som regeringen genomför för att adressera de utmaningar som har identifierats i översynen, säger civilminister Erik Slottner.

Med en strategisk styrning av inköpsverksamheten skapas goda förutsättningar för att åstadkomma produktivitetsförbättringar samt hantera risker kopplade till bland annat korruption och hållbarhet. Det möjliggör en strategisk hantering av frågan om försörjningsberedskap vid upphandling till och av samhällsviktig verksamhet. 

Inledningsvis ska Upphandlingsmyndigheten genomföra en workshop med kommuner som har erfarenhet från att utveckla ett strategiskt arbetssätt för inköpsverksamheten. Myndigheten ska sprida lärdomarna till kommuner som ännu inte har börjat arbeta kategoristyrt, i syfte att påskynda denna utveckling. 

Uppdraget pågår till och med den 15 december 2025.

Presskontakt

Erika Svanström
Pressekreterare hos civilminister Erik Slottner
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-648 65 48
e-post till Erika Svanström

Om kategoristyrning

Kategoristyrning är en arbetsmetod för strategiskt inköpsarbete som innebär att inköpen delas in i kategorier, såsom livsmedel, transporter och it. Indelningen kräver att en analys av organisationens inköp har gjorts. Därefter sker planering, uppföljning och samordning av inköpen på kategorinivå i syfte att främja beslut om prioriteringar för olika inköpskategorier. Kategoristyrning underlättar hantering av målkonflikter i upphandlingar och bidrar till en mer strategisk resurssättning av inköpsverksamheten.

Laddar...