Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

EU inför ny sanktionsregim mot rysk hybridverksamhet

Publicerad

EU har i dag fattat beslut om att införa en ny sanktionsregim med anledning av Rysslands destabiliserande verksamhet. Sanktionerna syftar till att bemöta rysk hybridverksamhet som riktar sig mot EU, dess medlemsstater och internationella partners.

– Sverige har varit pådrivande för att upprätta en ny sanktionsregim med anledning av Rysslands destabiliserande verksamhet. Det är ett konkret steg EU nu tar för att bemöta rysk hybridverksamhet. Det innebär att en sanktionsregim upprättas som riktar sig mot de som ansvarar, stöttar eller drar nytta av Rysslands hybrida verksamhet i EU och globalt, säger utrikesminister Maria Malmer Stenergard.

Ryskt hybridagerande har intensifierats och står högt på dagordningen i EU, liksom i Nato. Inom ramen för EU:s strategiska kompass för säkerhet och försvar, har verktyg utvecklats för att upptäcka och bemöta olika hybridhot. Det handlar om hybridhot som sabotage, omstörtande verksamhet, utländsk informationsmanipulering, desinformation, skadlig cyberverksamhet samt instrumentalisering av migranter. Verktygen utvecklas kontinuerligt i syfte att nyttja alla tillgängliga instrument för att stärka EU:s motståndskraft och förhindra, avskräcka samt svara mot Rysslands hybridaktiviteter. De restriktiva åtgärderna som nu antas är en del i detta arbete. 

Ny sanktionsregim i EU mot Rysslands destabiliserande verksamhet

Med anledning av Rysslands intensifierade hybrida verksamhet inför EU en ny sanktionsregim. Sanktionsregimen antas mot bakgrund av Europeiska rådets slutsatser från den 27 juni som fördömde alla typer av rysk hybridverksamhet.

De nya restriktiva åtgärderna riktar sig mot fysiska eller juridiska personer, enheter eller organ som är ansvariga för att genomföra eller stödja handlingar eller politik från ryska regeringens sida som undergräver eller hotar

• unionens grundläggande värden och dess säkerhet, oberoende och integritet
• medlemsstaters, internationella organisationers eller tredjeländers stabilitet, säkerhet eller oberoende
• medlemsstaternas och tredjeländers suveränitet.

De restriktiva åtgärderna är riktade och omfattar frysningar av tillgångar och förbud mot att tillgängliggöra medel samt reseförbud för individer in i eller genom Europeiska unionens territorium.

Mer information om restriktiva åtgärder mot Ryssland:

Presskontakt

Richard Wahlström
Pressekreterare hos utrikesminister Maria Malmer Stenergard
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-534 25 23
e-post till Richard Wahlström
Laddar...