Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Justitiedepartementet

Sverige och Kosovo undertecknar avtal om rättsligt samarbete

Publicerad

I dag, den 24 september, undertecknade Sverige tre bilaterala avtal om rättsligt samarbete i brottmål med Kosovo. Undertecknandet skedde i Pristina, Kosovo. Avtalen förväntas förbättra ett redan existerande samarbete för att bekämpa brottslighet och leda till att fler dömda kan överföras från Sverige till Kosovo.

Sverige har förhandlat fram tre bilaterala avtal om rättsligt samarbete i brottmål med Kosovo. De tre avtalen avser utlämning, rättslig hjälp i brottmål och överförande av dömda personer.

Avtalen undertecknades i Pristina, Kosovo. Sveriges regering representerades av statssekreterare Mikael Kullberg och Kosovo representerades av justitieminister Albulena Haxhiu. Avtalen är ett led i regeringens ambition att förstärka det rättsliga samarbetet med tredje länder för att bekämpa brottslighet, särskilt gränsöverskridande organiserad brottslighet, och att fler dömda ska kunna avtjäna straff i sin hemländer.

Presskontakt

Linnea Dubois
Pressassistent hos justitieminister Gunnar Strömmer
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-116 74 22
e-post till Linnea Dubois

Mer information

  • Utlämning aktualiseras då en stat begär att en person som befinner sig utanför dess territorium ska överlämnas för att ställas inför domstol eller verkställa ett straff.
  •  Internationell rättslig hjälp i brottmål är sådana åtgärder som åklagare och domstolar under förundersökning och i rättegång i brottmål behöver bistånd med från en annan stat, exempelvis förhör, beslag, husrannsakan eller hemliga tvångsmedel.
  • Överförande av dömda personer innebär att en dom på en frihetsberövande påföljd som dömts ut i en stat får verkställas i en annan stat.
Laddar...