Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Justitiedepartementet

Nordiskt justitieministermöte om organiserad brottslighet

Publicerad

(Ny version) Den 19-20 september leder justitieminister Gunnar Strömmer justitieministermötet under det svenska ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet. Vid mötet deltar ministrar från de nordiska länderna samt Färöarna, Grönland och Åland. I samband med mötet hålls en arbetslunch med ett antal digitala plattformar om rekrytering av barn och unga på nätet, samt ett rundabordssamtal hur antisemitism kan förebyggas och bekämpas.

Under 2024 är Sverige ordförande i det Nordiska ministerrådet. Den 19-20 september står justitieminister Gunnar Strömmer värd för mötet mellan justitieministrarna.  

Det övergripande temat för årets möte är kampen mot den organiserade brottsligheten. Under förmiddagen den 20 september kommer ministrarna att diskutera en rad aktuella frågor kopplade till det temat, bland annat bekämpning av den kriminella ekonomin och organiserad brottslighet i hamnar. 

Efter mötet kommer även en arbetslunch att hållas där representanter från ett antal digitala plattformar är inbjudna för att diskutera åtgärder för att motverka rekryteringen av barn och unga till kriminella nätverk som sker online. 

Dagen avslutas med ett rundabordssamtal om hur antisemitism och hatbrott mot judar kan förebyggas och bekämpas i Norden. I detta samtal deltar bland annat Ronald S. Lauder, ordförande för World Jewish Congress. 

Justitieministermötet äger rum utanför Uppsala. 

Tid för media

Fredag den 20 september kommer det finnas tid för media. För mer information och anmälan, kontakta pressekreterare Erica Wide. 

Tid: 20 september kl. 13:15
Plats: Krusenberg Herrgård

Rättelse

Pressmeddelandet har uppdaterats med tid och plats för pressträffen.

Presskontakt

Erica Wide
Pressekreterare hos justitieminister Gunnar Strömmer
Mobil 076-149 67 87
e-post till Erica Wide

Om Nordiska ministerrådet

Nordiska ministerrådet är de nordiska regeringarnas officiella samarbetsorgan. Rådet arbetar för gemensamma nordiska lösningar inom områden där de nordiska länderna kan uppnå större resultat genom att samarbeta än genom att lösa uppgifterna var för sig.

Laddar...