Hoppa till huvudinnehåll

Budgeten för 2025 minskar utsläppen och tar oss närmare klimatmålen

Publicerad

Regeringen presenterar i dag slutsatser och beräkningar i Klimatredovisningen, som ingår i budgetpropositionen för 2025. Klimatredovisningen beskriver regeringens förslag på budgetsatsningar som har påverkan på utsläppen och den redovisar Sveriges väg till att nå klimatmålen som riksdagen har fastställt. Med årets budgetsatsningar bedöms utsläppen minska år 2025 och år 2026. Samtidigt bedöms Sveriges åtagande inom EU:s ansvarsfördelningsförordning kunna nås (ESR-åtagandet).

Ladda ner:

Sammantaget bedöms förslagen i budgetpropositionen ge utsläppsminskningar som tar oss närmare Sveriges klimatmål. De förslag som bidrar till störst utsläppsminskningar i budgetpropositionen har redan presenterats;  införandet av en ny reduktionsplikt, där också el från publika laddningsstationer ingår, förstärkningen av Klimatklivet samt förslaget om en elbilspremie inom ramen för den Sociala klimatfonden. Dessutom genomförs satsningar på att skapa bättre förutsättningar för klimatomställningen, som insatser för ny kärnkraft, incitament för kommuner att säga ja till vindkraft på och nära land samt effektivare tillståndsprocesser.

– Vi går nu fram med en budget som minskar utsläppen och som innebär att vi väntas nå ett av EU:s klimatmål. Det är viktiga steg för att bygga ett rikare och tryggare Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson.

– Med den här budgeten väntas Sveriges totala utsläpp minska nästa år och år 2026, samtidigt som vi bedöms kunna klara vårt ESR-åtagande till år 2030. Som klimat- och miljöminister är jag stolt över att den ambitiösa och effektiva klimatpolitik som vi bedriver nu väntas ge de resultat som vi tidigare har utlovat. I den kommande budgeten finns flera kraftfulla åtgärder som minskar utsläppen och ser till att den svenska klimatomställningen utvecklas i rätt riktning, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.

Presskontakt

Niklas Gillström
Pressekreterare hos finansminister Elisabeth Svantesson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-141 14 79
e-post till Niklas Gillström
Klara Söderberg
Pressekreterare hos finansminister Elisabeth Svantesson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-108 90 82
e-post till Klara Söderberg
Niki Westerberg
Pressekreterare hos klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 070-250 59 40
e-post till Niki Westerberg

Mer om statens budget

Den 19 september lämnar regeringen budgetpropositionen för 2025 samt höständringsbudgeten för 2024 till riksdagen.

Laddar...