Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Finansdepartementet

Utredning för att snabba på utbyggnaden av 5G och fiber i Sverige

Publicerad

För att kostnadseffektivisera och snabba på utbyggnad av nät med mycket hög kapacitet tillsatte regeringen idag en utredning. Målet är att öka digitaliseringen av tillståndsprocesser, korta handläggningstiderna och snabba på processerna för att underlätta för utbyggnad av bredbandsinfrastruktur.

Utredningen ska föreslå kompletteringar och anpassningar för att möta kraven i EU:s förordning om gigabitinfrastruktur. Förordningen avser fiber och 5G. Regeringen vill, utöver att tillämpa själva EU-förordningen, även ge utredaren i uppdrag att föreslå hur tillträde till samhällsviktig infrastruktur för inplacering av exempelvis basstationer skulle kunna underlättas med bibehållen säkerhet. Syftet är att förenkla fiber- och 5G-utrullningen i Sverige. 

– För att öka tillgången till snabbt bredband behövs förenkling och kostnadseffektivisering. Genom att underlätta för en snabbare utbyggnad av fiber och 5G skapar vi mer likvärdiga förutsättningar för jobb, välfärd och företagande i hela landet, säger civilminister Erik Slottner. 

Peder Liljeqvist, Kammarrättslagman vid Kammarrätten i Stockholm utses till särskild utredare.

Utredningen ska slutredovisas senast 19 september 2025. 

Presskontakt

Samuel Dalevi
Pressekreterare hos civilminister Erik Slottner
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-133 51 18
e-post till Samuel Dalevi

Faktaruta

Syftet med EU:s förordning om gigabitinfrastruktur är att bidra till en kostnadseffektiv och snabb utbyggnad av nät med mycket hög kapacitet inom unionen. Förordningen ska skapa förutsättningar för ökat tillträde till befintlig fysisk infrastruktur, mer ändamålsenlig samordning av bygg- och anläggningsarbeten samt tillgång till dessa, ökad utbyggnad av och tillgång till bredbandsinfrastruktur i byggnader samt effektiviserade och digitaliserade tillståndsförfaranden.

Exempel på fysisk infrastruktur som förordningen förväntas underlätta tillträde till är rör, master, lyktstolpar, busshållplatser och byggnader, inbegripet deras tak och delar av deras fasader.

Laddar...