Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Justitiedepartementet

Maria Malmer Stenergard deltog i nordiskt ministermöte i Norge

Publicerad

Den 15–16 augusti träffade migrationsminister Maria Malmer Stenergard sina nordiska ministerkollegor under ett möte i Rosendal, Norge. Under mötet diskuterades bland annat åtgärder mot missbruk av viseringssystemet.

– Det nordiska samarbetet är viktigt och vi har allt att vinna på att samarbeta och finna gemensamma lösningar för de migrationsutmaningar vi står inför, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard.

En fråga som diskuterades under mötet var EU:s viseringspolitik som bland annat innebär ett stort antal ogrundade asylansökningar från personer som rest in från ett viseringsfritt land eller som på annat sätt missbrukar viseringssystemet. Under mötet skickades dessutom ett brev från de nordiska och baltiska länderna till kommissionär Ylva Johansson för att uttrycka oro över att Ungerns beslut att utöka sitt nationella arbetstillståndsystem till att inkludera ryska och belarusiska medborgare kan utgöra ett säkerhetshot mot alla medlemsstater. Brevet är undertecknat av utrikesministrarna och ministrarna med ansvar för migration i respektive land.

Ministrarna kom överens om att inrätta en arbetsgrupp för att koordinera nordiska positioner inför möten i EU, med syfte att få större genomslag för nordiska prioriteringar, särskilt inom EU:s viseringspolitik. 

– Med en gemensam nordisk röst får vi större genomslag i EU för nordiska prioriteringar på migrationsområdet, så jag välkomnar att vi hittar nya former för vårt samarbete, säger migrationsministern.

Ministrarna diskuterade även mottagandet av ukrainska flyktingar och behovet av harmoniserade regler och gemensamma lösningar inom Norden och inom EU. Dessutom diskuterade migrationsministrarna det nordiska samarbetet för att stärka den externa gränsen, öka återvändandet och implementera EU:s asyl-och migrationspakt.

För mer information och intervjuförfrågningar, kontakta pressekreterare.

Presskontakt

Richard Wahlström
Pressekreterare hos migrationsminister Maria Malmer Stenergard
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-5342523
e-post till Richard Wahlström

Mer om mötet

De nordiska migrationsministrarna träffas regelbundet inom ramen för det nordiska samarbetsnätverket NSHF. Under 2024 är Norge ordförande.

Läs mer om mötet på den norska regeringens webbplats.

Laddar...