Hoppa till huvudinnehåll

Deklaration om elflyg antogs under nordiskt transportministermöte i Göteborg

Publicerad

De nordiska transportministrarna från Danmark, Finland, Island, Sverige och Norge har undertecknat en deklaration om elflyg. Deklarationen syftar till att stärka det nordiska samarbetet för att främja utvecklingen av kommersiellt elflyg. Deklarationen undertecknades i samband med det nordiska transportministermötet i Göteborg.

Deltagare vid möte med nordiska transportministrar
Danmarks transportminister Thomas Danielsen, Finlands kommunikationsminister Lulu Ranne, Sveriges infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson, Norges transportminister Jon-Ivar Nygård samt Islands departementschef Aðalsteinn Þorsteinsson under det nordiska transportministermötet i Göteborg 14 augusti 2024. Foto: Anna Rehnberg/Regeringskansliet

– Elflyg är en viktig del i omställningen av flyget. Tillsammans med andra hållbara flygbränslen kan utsläppen minska och utvecklingen påskyndas mot en fossilfri flygsektor. De nordiska länderna har potential att bli pionjärer för etablering av kommersiellt elflyg i större skala. Elflyg kan öka tillgängligheten, inte minst i de mer glesbefolkade delarna inom Norden, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson. 

Vid ett möte i Fredrikstad i november 2022 enades de nordiska transportministrarna om att bana väg för etablering av nordiska fossilfria flyglinjer senast 2030. Detta ska ske genom att främja en fossilfri flygsektor globalt och uppmuntra till framtida samarbeten mellan de nordiska länderna.

– Deklarationen som antogs i Fredrikstad i kombination med dagens gemensamma deklaration ger oss goda förutsättningar att stärka det nordiska samarbetet och främja utvecklingen av flyglinjer som trafikeras med elflyg, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Presskontakt

Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-127 04 88
e-post till Ebba Gustavsson
Laddar...