Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Försvarsdepartementet

Sverige ingår samarbete med delstaten New York

Publicerad

Den 12 juli undertecknade försvarsminister Pål Jonson en avsiktsförklaring om samarbete mellan Sverige och den amerikanska delstaten New York. Samarbetet kommer i huvudsak att ske mellan Försvarsmakten och nationalgardet i New York, inom ramen för USA:s så kallade State Partnership Program (SPP).

De fyra herrarna uppställda med det signerade avtalet i händerna.
Från vänster till höger: generalmajor Raymond F Shield och Marcos Soler, biträdande chef med ansvar för allmän säkerhet i delstaten New York, samt försvarsminister Pål Jonson och generalmajor Johan Pekkari. Foto: Johan Hjelmstrand

– Avtalet med delstaten New York stärker samarbetet på försvarsområdet mellan Sverige och USA ytterligare. Det bidrar till ökat utbyte mellan Försvarsmakten och New Yorks nationalgarde, vilket ökar försvarsförmågan, säger försvarsminister Pål Jonson.

I april 2023 ansökte den svenska regeringen om att nomineras till SPP-samarbetet, och USA:s försvarsminister fattade i juni 2024 beslut om att Sverige ska erbjudas samarbete med New York.

Den 12 juli undertecknades en avsiktsförklaring om samarbete av Marcos Soler, biträdande chef med ansvar för allmän säkerhet i delstaten New York, samt generalmajor Raymond F Shields, och försvarsminister Pål Jonson samt generalmajor Johan Pekkari. Undertecknandet skedde i One World Trade Center i New York.

Konkret omsätts samarbetet i en detaljerad plan med gemensamma aktiviteter mellan New Yorks nationalgarde och Försvarsmakten. Andra aktörer kan också komma att ingå.

Samarbetet ska utgå från de två parternas olika behov och syftar till att öka den militära förmågan. De gemensamma aktiviteterna kan till exempel handla om att dela koncept, idéer och lärdomar, att bedriva gemensamma övningar eller att delta i varandras övningsverksamhet. För att stödja samarbetet kommer New Yorks nationalgarde att placera en förbindelseofficer på den amerikanska ambassaden i Stockholm.

State Partnership Program etablerades 1993 och innefattar alla 54 amerikanska delstater och territorier, som i dag har samarbeten med drygt hundra länder runt om i världen. Bland annat har Norge ett samarbete med Minnesota och Finland med Virginia.

Presskontakt

Johan Hjelmstrand
Pressekreterare hos försvarsminister Pål Jonson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-126 69 22
e-post till Johan Hjelmstrand

Amerikanska nationalgardet

Nationalgardet i USA är en militär reservstyrka för den reguljära amerikanska armén och flygvapnet. Det består av delstaternas olika nationalgarden, som kan sättas in vid exempelvis naturkatastrofer och vid behov även användas federalt.

Totalt ingår drygt 400 000 personer i USA:s nationalgarde. Det utgör 20 procent av det amerikanska försvarets samlade styrkor.

I New Yorks nationalgarde ingår cirka 20 000 personer.

Laddar...