Hoppa till huvudinnehåll

Ny handlingsplan mot korruption och otillåten påverkan

Publicerad

Regeringen har beslutat om en ny handlingsplan mot korruption och otillåten påverkan. Handlingsplanen innehåller åtgärder på flera områden och stärker den offentliga förvaltningens motståndskraft på området.

Ladda ner:

Den offentliga tjänsteutövningen utmanas av korruption och otillåten påverkan, där nya hot växer fram kopplade till den organiserade brottsligheten. Korruption, infiltration och otillåten påverkan används av olika aktörer som vill skaffa sig fördelar, till exempel genom att få tag på information eller påverka myndighetsbeslut.

Den nya handlingsplanen tar ett helhetsgrepp, med åtgärder som riktar sig mot såväl statlig förvaltning som mot kommuner och regioner. Den riktar sig också mot flera olika områden för att möta bredden i de utmaningar som finns.

– För att motverka korruption och otillåten påverkan i offentlig sektor tar vi nu ett helhetsgrepp i handlingsplanen. Åtgärderna handlar bland annat om att kväva gängkriminellas inflytande i kommuner, regioner och myndigheter, säger civilminister Erik Slottner.

Experter från myndigheter, intresseorganisationer, civilsamhället och forskarvärlden har bidragit till arbetet genom de rundabordssamtal som både civilministern och justitieministern bjudit in till under framtagandet av handlingsplanen.

– Vi ser i dag hur kriminella nätverk infiltrerar och utövar påtryckningar mot statliga och kommunala verksamheter. Det äventyrar integriteten i och medborgarnas tillit till det offentliga beslutsfattandet. Denna utveckling måste brytas. Med den här handlingsplanen växlar vi upp arbetet med att stärka den offentliga förvaltningens förmåga att stå upp mot korruption, infiltration och otillåten påverkan. Därigenom intensifieras även kampen mot den organiserade brottsligheten, säger justitieminister Gunnar Strömmer.

Presskontakt

Erika Svanström
Pressekreterare hos civilminister Erik Slottner
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-648 65 48
e-post till Erika Svanström
Caroline Opsahl
Pressekreterare hos justitieminister Gunnar Strömmer
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-141 15 42
e-post till Caroline Opsahl

Handlingsplanens innehåll

Handlingsplanen mot korruption och otillåten påverkan avser perioden 2024 – 2027 och innehåller åtgärder på flera centrala områden:

- en ändamålsenlig straffrättslig lagstiftning,
- ökad transparens när det finns risk för intressekonflikter
- effektiva åtgärder mot otillåten påverkan
- en god förvaltnings¬kultur och stärkt korruptions¬bekämpning i statliga myndigheter
- stärkta förutsättningar för korruptions¬bekämpning i kommuner och regioner
- effektiva verktyg för att motverka korruption i samband med offentliga inköp.
- utvecklad samverkan mellan expertmyndigheter och utvecklad uppföljning av
myndigheternas arbete mot korruption och otillåten påverkan

Laddar...