Hoppa till huvudinnehåll

10 svenska infrastrukturprojekt beviljas EU-stöd

Publicerad

Den 16 juli tog medlemsstaterna i transportkommittén inom Fonden för ett sammanlänkat Europa (CEF) ställning till förslaget att bland annat tio svenska infrastrukturprojekt ska beviljas totalt cirka 50,2 miljoner euro i medfinansiering.

– De beviljade medlen för de svenska projekten bidrar till att förbättra Sveriges transportinfrastruktur. Behoven är stora och regeringen arbetar aktivt med att öka medfinansieringen från EU, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Medel från CEF går till utbyggnaden av det transeuropeiska transportnätet (TEN-T) inom hela EU för att bidra till att bygga ett hållbart och trafikslagsövergripande europeiskt transportsystem. De tio svenska infrastrukturprojekten som föreslås beviljas medel avser bland annat utveckling av IT- och trafikledningssystem inom sjöfarten, luftfarten och järnvägssektorn samt utveckling av en hamn och en godsterminal. Projekten är:

  • C-Roads Extended / C-Roads EU C-ITS Platform
  • eFTI4ALL
  • Strategic Development of Transhipment Point in the Port of Halmstad in Sweden
  • EU.OPS.Network – Shore-side electricity supply for container ships in Core Network Ports of the North and Baltic Sea
  • Smart European Maritime Space (SEMAS)
  • CP1 Deployment – Synchronised Modernisation of ATM (part 2)
  • Green CNS
  • Predictable, Environmentally friendly and Advanced Curved Operations with Climate as Keyword (PEACOCK)
  • Sustainable Multimodal and Resourceful Transport for Cargo
  • ERTMS Onboard

Regeringen tillstyrkte den 18 januari 2024 att de aktuella projekten fick ansöka om medfinansiering. Därefter utvärderade EU-kommissionen alla ansökningar, och presenterade sedan ett förslag om vilka projekt som ska beviljas medfinansiering. Den 16 juli 2024 röstade medlemsstaterna i transportkommittén för Fonden för ett sammanlänkat Europa (CEF) om förslaget och beslutade att bevilja projekten medfinansiering. Totalt föreslås 134 projekt i hela EU erhålla medfinansiering i denna utlysningsomgång.

Fakta om Fonden för ett sammanlänkat Europa (CEF)

Fonden för ett sammanlänkat Europa (Connecting Europe Facility, CEF) ska bidra till förbättrad konkurrenskraft inom EU liksom till ekonomisk, social och territoriell sammanhållning. Fonden syftar till att åtgärda brister, främst vad gäller de gränsöverskridande delarna, inom de transeuropeiska transport-, energi- och telekomnäten.

Presskontakt

Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-127 04 88
e-post till Ebba Gustavsson
Laddar...