Hoppa till huvudinnehåll

Sju miljoner kronor föreslås i stöd till kommuner som drabbats av afrikansk svinpest

Publicerad

Förra årets utbrott av afrikansk svinpest har medfört omfattande konsekvenser för kommunerna Fagersta och Norberg och civilsamhället i den smittade zonen runt dessa kommuner. För att mildra konsekvenserna föreslår regeringen och Sverigedemokraterna att tillföra 7 miljoner kronor till Jordbruksverket som ska tillföras Fagersta och Norberg.

– Vi ser att det behövs en bred palett av åtgärder för att hjälpa de som drabbats och för att öka förmågan att kunna möta dessa utmaningar. Det är därför positivt att vi nu kan föreslå ett utökat stöd till drabbade aktörer i området, säger landsbygdsminister Peter Kullgren.

Under hösten 2023 konstaterades afrikansk svinpest i Sverige. Utbrottet har medfört omfattande konsekvenser för aktörer i den smittade zonen. Konsekvenserna beror bland annat på de restriktioner som Jordbruksverket beslutat om tillsammans med andra utbrottsbekämpande åtgärder. För att mildra dessa konsekvenser föreslås de drabbade kommunerna få utökat stöd för deras merkostnader kopplade till utbrottet samt för att kunna fördela stöd till civilsamhället.

– Det är oerhört glädjande att samarbetspartierna nu kan presentera ett stöd till Fagersta och Norberg för merkostnader som smittan orsakat kommunerna och civilsamhället. Lokalsamhället har tillsammans med jägare och myndigheter gjort ett fantastiskt jobb med att bekämpa smittan men det har inte varit utan ekonomiska konsekvenser. Det är viktigt att drabbade aktörer kan kompenseras, därför undersöks nu också möjligheten att utreda konsekvenserna för näringslivet och analysera hur gällande ersättningsregler har tillämpats, säger Martin Kinnunen, klimat- och miljöpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

Regeringen avser att överlämna detta förslag till riksdagen i den kommande vårändringsbudgeten. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.

Presskontakt

Mattias Svensson
Pressekreterare hos landsbygdsminister Peter Kullgren
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-110 51 67
e-post till Mattias Svensson

Vårbudgeten lämnas till riksdagen

Regeringens förslag ingår i den kommande vårändringsbudgeten, som lämnades till riksdagen den 15 april 2024 för beslut. Följ budgetbeslutet på riksdagens webbplats.

Laddar...