Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Statsrådsberedningen, Regeringen

Sveriges Natomedlemskap uppmärksammas i Stockholm

Publicerad

Måndagen den 18 mars uppmärksammas Sveriges Natomedlemskap under ceremonier på riksdagen och Karlbergs slott. Vid ceremonierna hålls tal och Natos flagga hissas.

På Riksplan genomförs en ceremoni där H.M. Konungen, riksdagens talman Andreas Norlén och statsminister Ulf Kristersson talar. Överbefälhavare Micael Bydén står därefter värd för en ceremoni på Karlbergs slott.

Flaggceremoni vid riksdagen

Måndagen den 18 mars kl. 08.30 hissas Natos flagga vid Sveriges riksdag. Vid ceremonin talar H.M. Konungen, riksdagens talman Andreas Norlén och statsminister Ulf Kristersson. Närvarar gör även överbefälhavare Micael Bydén, riksdagsledamöter samt statsråd i regeringen. 

Ceremonin genomförs av riksdagen och regeringen. 

Praktisk information för media: Fotografer och journalister är välkomna att bevaka ceremonin, men antalet platser är begränsat. Anmälan görs via riksdagen senast 13 mars. Mer information om medieackreditering finns på riksdagens webbplats – se länk nedan. 

Riksdagens webbplats: Ceremoni med anledning av Sveriges anslutning till Nato

 

Flaggceremoni på Karlbergs slott

Måndagen den 18 mars kl. 13.00 bjuder överbefälhavare Micael Bydén in till en flaggceremoni på Karlbergs slott i närvaro av H.M. Konungen. Under ceremonin talar statsminister Ulf Kristersson, överbefälhavare Micael Bydén och MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka.

Efter ceremonin håller statsminister Ulf Kristersson och Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson tal till Natoländernas ambassadörer i Sverige. Talen hålls på engelska och sker inomhus. 

Tid: Måndag den 18 mars, kl. 13.00. 

Plats: Karlbergs slott, ingång från Ekelundsbron. Inpassering för media mellan kl. 11.00-11.30. 

Praktisk information för media: Det finns möjlighet för media att närvara vid ceremonin och vid talen till ambassadörerna, antalet platser är dock begränsat. Medieackreditering via e-post till Oscar Samuelsson, se presskontakt, senast 13 mars klockan 16.00. Ange namn, personnummer, telefonnummer, redaktion och i vilken funktion du vill delta (reporter eller fotograf). Skicka också med foto på presslegitimation. Journalister som inte har svenskt medborgarskap behöver ange födelsedatum samt passnummer. Observera att du också behöver ange om du vill närvara vid talen till ambassadörerna. Media som får beviljad ackreditering kommer att få bekräftelse och information via e-post. Observera att ceremonin hålls utomhus. Parkeringsplatser finns närmast på Kungsholmen.  

Presskontakt

Oscar Samuelsson
Presskommunikatör
Telefon 08-405 36 51
Mobil 076-126 64 37
e-post till Oscar Samuelsson
Susan Vo Bergqvist
Biträdande presschef hos statsminister Ulf Kristersson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-130 95 62
e-post till Susan Vo Bergqvist

Webbsändning

Ceremonierna på riksdagen samt Karlbergs slott direktsänds på regeringens webbplats www.regeringen.se.

Webb-tv

Du kan följa sändningen direkt eller se den i efterhand på regeringen.se eller på Regeringskansliets Youtubekanal.

Laddar...