Hanteringen av tre särskilda samhällsstörningar ska utvärderas
Publicerad
Regeringen har den 22 februari beslutat att ge Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, i uppdrag att utvärdera hanteringen av samhällsstörningarna vid jordskredet i Stenungssund, grundstötningen av färjan Marco Polo och trafiksituationen på E22.
Förra årets jordskred i Stenungssund och grundstötningen av färjan Marco Polo i Blekinge samt den allvarliga trafiksituationen på E22 i Skåne i år har aktualiserat frågor om hur ansvarsfördelning och samarbetet mellan beredskapsmyndigheter, sektorsansvariga myndigheter, civilområdesansvariga länsstyrelser och berörda aktörer kan förbättras vid hanteringen av samhällsstörningar.
– Ett sammanhållet totalförsvar ställer höga krav på samordning mellan ett stort antal aktörer och verksamheter, såväl militära som civila. Det är viktigt att det inte finns några oklarheter gällande roller och ansvar i det svenska krishanteringssystemet och att en kultur av handlingskraft främjas, säger minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin.
Som ett komplement till de utredningar som genomförs av bland andra Statens haverikommission och Länsstyrelsen i Skåne är det angeläget att helhetsgrepp tas ur ett krisberedskapsperspektiv kring vad som gjordes eller inte gjordes efter dessa särskilda händelser
Regeringen har beslutat att ge MSB i uppdrag att analysera hur ansvarsprincipen har fungerat utifrån ett krisberedskapsperspektiv. De berörda aktörernas hantering ska analyseras och utredas så att lärdomar som stärker krisberedskapen kan dras för framtiden. MSB ska också belysa eventuella otydligheter och avvikelser gällande ansvar och roller som kan identifieras utifrån hanteringen av händelserna.
MSB ska senast den 26 augusti redovisa uppdraget till Försvarsdepartementet.
Presskontakt
Pressekreterare hos minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin
Telefon (växel) 08-405 10 00
Fakta om ansvarsprincipen:
I Sverige utgår samhällets krisberedskap bland annat från ansvarsprincipen.
Ansvarsprincipen innebär att den som har ansvar för en verksamhet under normala förhållanden också har motsvarande ansvar även under krissituationer. I ansvaret ingår att vidta de åtgärder som krävs för att verksamheten ska fungera vid en kris, t.ex. genom att samordna sitt arbete med andra relevanta aktörer.