Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Finansdepartementet

Utredning om kommunsammanläggningar överlämnas till civilministern

Publicerad

Kommunerna står inför stora utmaningar och behöver stärka sin kapacitet inom en rad områden. Regeringen har i dag tagit emot Kommunperspektivutredningens slutbetänkande. Utredningen har undersökt intresset för frivilliga sammanläggningar.

Ladda ner:

Kommunperspektivutredningen har inte mött några kommuner som i nuläget överväger kommunsammanläggning, men har ett antal förslag om hur regeringen kan fortsätta arbetet.

Kommunsammanläggning kan vara ett sätt att långsiktigt stärka kommunernas kapacitet att hantera det kommunala uppdraget. Utredningen har genomfört dialogmöten med drygt 130 kommuner i 11 län. Fokus har lagts på de 100 befolkningsmässigt minsta kommunerna. Utredningen har undersökt kommunernas skäl för eller emot att påbörja processer med sammanläggningar samt bedömt förutsättningarna för att fortsätta arbetet med sammanläggningar och vid behov lämna förslag till statliga åtgärder.

– Kommunerna står inför stora utmaningar och regeringen ser ett behov av att kommunerna stärker sin kapacitet. Det är väsentligt att, utöver mer kortsiktiga åtgärder, även ha ett långsiktigt perspektiv så att åtgärder kan vidtas med god framförhållning. Jag ser fram emot att ta del av betänkandet i sin helhet, säger civilminister Erik Slottner.

Utredningen ger regeringen ett antal rekommendationer kring hur frågan kring kommuners kapacitet kan fortsätta.

Utredningen i korthet:

  • Det finns i dagsläget inte finns något intresse hos kommunerna för frivilliga sammanläggningar.
  • Samtidigt finns bedömningen att det på vissa håll kan komma att ändras på sikt och att staten bör ha beredskap för ett sådant scenario.
  • Utredaren anger att finns skäl för staten att medverka till konstruktiva diskussioner med utgångspunkt från behovet av stärkt kapacitet.
  • Utredningen lämnar förslag om att främja såväl sammanläggningar som samverkan.

Presskontakt

Erika Svanström
Pressekreterare hos civilminister Erik Slottner
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-648 65 48
e-post till Erika Svanström
Laddar...