Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Sverige donerar det största icke-militära stödet till Ukraina

Publicerad

Regeringen ska besluta om ett nytt vinterpaket till Ukraina för att stödja befolkningen inför vintern och lindra nöden i landet. Stödet har ett sammanlagt värde av 1,4 miljarder kronor och är det största enskilda icke militära stödet som Sverige har gett till Ukraina.

– Ukraina genomlever ännu en vinter under rysk aggression. Liksom förra året intensifierar Ryssland attacker mot civil infrastruktur, inte minst mot el- och värmeförsörjning. Sådana attacker får förödande konsekvenser för en redan hårt drabbad befolkning och förvärrar den humanitära situationen i landet. Stödet ska bidra till att värma Ukraina och stärka landets motståndskraft i vinter, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell.

Stödet kommer att bidra till Ukrainas civila infrastruktur under vintern, deras energisystem, skyddsrum och stöd inom hälso- och sjukvård. 

– Tillgång till energi är avgörande för Ukrainas säkerhet och motståndskraft, liksom för att så snabbt som möjligt kunna återuppbygga landet och få igång Ukrainas näringsliv när Rysslands invasionskrig är över. Sverige kommer stötta Ukraina så länge som det krävs, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

Vinterpaketet till Ukraina 2023 omfattar 1,4 miljarder kronor från biståndsbudgeten och är fördelade genom Världsbanken, Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling (EBRD), Unesco samt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

– Vi står sida vid sida med Ukraina och vikten av att fortsätta stödja landet militärt, humanitärt och ekonomiskt kan inte underskattas. Vi är också övertygade om att det stärker Sveriges säkerhet och våra handelsrelationer långsiktigt, säger Aron Emilsson (SD), utrikespolitisk talesperson. 

– Den kalla vintern måste mötas med vår solidaritet. Det handlar om både deras och vår frihet. Ukraina måste vinna kriget och Ryssland måste förlora kriget, säger Joar Forssell (L), utrikespolitisk talesperson. 

Om stödet

Stöd till ukrainsk el-infrastruktur via Världsbanken
900 miljoner kronor fördelas till Världsbankens fond för Ukrainas uppbyggnad (URTF) som stödjer Ukrainas centrala infrastruktur inom energi, bostäder, hälsa och transporter. Centralt för att den ukrainska befolkningen ska klara av vintern är upphandling av utrustning för uppvärmning och överföringskapacitet i det ukrainska elnätet. ”RePOWER Ukraine” som är det största projektet på energiområdet fokuserar på just detta.

Energi- och miljöstöd via EBRD
300 miljoner kronor fördelas till Europeiska Utvecklingsbankens miljö- och energifond för Ukraina (E5P). Fonden bildades 2009 under Sveriges dåvarande EU-ordförandeskap och Sverige har varit den största givaren i snart 15 år. Fonden stödjer infrastruktursatsningar i ukrainska kommuner med energieffektivisering och miljöförbättrande åtgärder.

Stöd till spannmålsexport via WFP
Vinterpaketet omfattar även stöd till FN:s livsmedelsprogram (WFP) och Unesco, där 100 miljoner kronor går till Ukrainas spannmålsexport via WFP inom ramen för initiativet ”Grain from Ukraine”.

Stöd till Ukrainas utbildningssektor via Unesco
75 miljoner kronor avsätts till Unesco för byggande av skyddsrum i skolor och förskolor i Ukraina.

Stödinsatser via MSB
25 miljoner kronor går via MSB till verksamhet som svarar mot Ukrainas mest akuta behov. MSB:s stöd kommer bland annat att kunna gå till att trygga Ukrainas värmeförsörjning genom stärkande insatser för den fysiska infrastrukturen. Detta kan omfatta till exempel transformatorer, generatorer och elkablar, samt reparation av utrustning som skadats av ryska attacker. Medlen kan också användas till MSB:s arbete med exempelvis medicinska evakueringar och minhanteringsinsatser.

Presskontakt

Karl Opdal
Pressekreterare hos bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell
Telefon (växel) 08-405 10 00
Andia Gemsjö
Pressekreterare hos energi- och näringsminister Ebba Busch
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-126 18 28
e-post till Andia Gemsjö
Laddar...