Ebba Busch inviger elektromobilitetslabbet SEEL i Säve

Publicerad

Idag den 1 september reser energi- och näringsminister Ebba Busch till Säve utanför Göteborg för att medverka i invigningen av elektromobilitetslabbet Swedish Electric Transport Laboratory (SEEL).

Tid:
Plats: Säve Flygplatsväg 27, Göteborg

- Sverige har en stolt tradition inom fordonssektorn och med SEEL stärker vi landets konkurrenskraft ytterligare. Den testning och forskning som bedrivs här kommer att ha en avgörande plats för övergången till ett elektrifierat transportsystem. Med SEEL kan den svenska transportsektorn leda den globala utvecklingen mot ökad hållbarhet, säger Ebba Busch, energi- och näringsminister.

Målet med SEEL är att förbättra effektiv kunskapsuppbyggnad och samarbete för att påskynda utvecklingen av elektrifierade transporter. SEEL kommer även bidra till att etablera en hållbar och konkurrenskraftig europeisk batterivärdekedja.

Under besöket i Säve kommer energi- och näringsministern att hålla ett anförande samt delta i en paneldebatt om vikten av SEEL för den gröna omställningen, där även företrädare för fordonsindustrin deltar.

Efter invigningen besöker Ebba Busch Volvo Cars för ett möte med bolagets ledning.

För mer information eller intervjuförfrågningar kontakta pressekreterare.

Faktaruta

SEEL är en öppen testbädd för forskning och utveckling inom elektromobilitet som ägs gemensamt av statliga forskningsinstitutet RISE Research Institutes of Sweden och Chalmers tekniska högskola. SEEL ska bidra till akademisk forskning av hög kvalitet och påskynda utvecklingen av framtidens elektrifierade transportmedel, främst för fordon, men även för elektrifierade fartyg, flygplan och arbetsmaskiner med mera.  

Anläggningen i Säve är SEEL:s huvudanläggning. SEEL etablerar även en anläggning i Nykvarn, där huvudinriktningen ska vara forskning och provning inom batteriteknik samt dynamisk provning av komponenter för tyngre fordon och farkoster. En tredje anläggning etableras i Borås där säkerhetstester ska vara i fokus. SEEL ingår i ett större europeiskt projekt inom batteriområdet där även företag från Belgien, Finland, Frankrike, Italien, Polen och Tyskland deltar.

Presskontakt

Andia Gemsjö
Pressekreterare hos energi- och näringsminister Ebba Busch
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-126 18 28
e-post till Andia Gemsjö