Hoppa till huvudinnehåll

Nytt stöd av tunga avancerade vapen till Ukraina

Publicerad

Regeringen har i dag, fredag den 24 februari, presenterat ett nytt omfattande stödpaket till Ukraina. Det omfattar delsystem till luftvärnssystemet HAWK (Eldenhet 97), samt viktiga delar till IRIS-T (Eldenhet 98) i samarbete med Tyskland. Sverige avser också bidra med upp till 10 stridsvagnar av modell Leopard 2 (stridsvagn 122).

  • Försvarsminister Pål Jonson och statsminister Ulf Kristersson.

    Försvarsminister Pål Jonson och statsminister Ulf Kristersson.

    Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

  • Statsminister Ulf Kristersson och försvarsminister Pål Jonson.

    Försvarsminister Pål Jonson och statsminister Ulf Kristersson.

    Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Kriget i Ukraina går i dag in på sitt andra år och behovet av militärt stöd till Ukraina är alltjämt stort. I detta stödpaket som är det 11:e i ordningen planerar regeringen donera materiel som är högt upp på Ukrainas lista över efterfrågat stöd.

Ukraina har framfört att system för luftförsvar, långräckviddig precisionsbekämpning och olika typer av stridsfordon och stridsvagnar är särskilt angeläget.

Regeringen avser därför, att skänka delar av luftförsvarssystemen HAWK (Eldenhet 97). Utöver detta avser Sverige att i samarbete med Tyskland säkerställa att Ukraina kan få tillgång till ytterligare luftvärnssystem IRIS-T där Sverige bidrar med viktiga delar.

För att stärka Ukrainas försvar ytterligare avser regeringen efter riksdagens bemyndigande att skänka upp till 10 stridsvagnar av modell Leopard 2 till Ukraina. De svenska stridsvagnarna förstärker det bidrag med Leopard 2 som andra europeiska länder lämnar. Koordinering av stödet pågår med internationella partners som skänker Leopard 2 eller andra stridsvagnar.

Presskontakt

Helena Walentowicz
Pressekreterare hos statsminister Ulf Kristersson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Johan Hjelmstrand
Pressekreterare hos försvarsminister Pål Jonson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-126 69 22
e-post till Johan Hjelmstrand

Fakta:

HAWK
Eldenhet 97 är ett luftvärnssystem med medellång räckvidd. Systemet används för att skydda samhällen och samhällsviktiga objekt från fientliga flyg- och robotattacker.

IRIS-T
Eldenhet 98 är ett svensk-tyskt luftvärnssystem som kan bekämpa flygplan och kryssningsrobotar på kortare avstånd.

Leopard 2
Stridsvagn 122 är den svenska versionen av den tyska stridsvagnen Leopard 2. Besättningen består av fyra personer: En förare i förarutrymmet i chassit, samt en vagnchef, en skytt och en laddare uppe i tornet. Vagnen är beväpnad med en 12-centimeters kanon, två 7,62-millimeters kulsprutor och ett rökkastarbatteri.

Laddar...