Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Utrikesminister Tobias Billström besöker Paris och deltar i internationell givarkonferens för Moldavien

Publicerad

Utrikesministern kommer att träffa Frankrikes utrikesminister Catherine Colonna.

– Jag ser fram emot att träffa min franska kollega och bekräfta våra mycket goda relationer. Vi kommer att diskutera det utrikes- och säkerhetspolitiska läget i Europa. Frankrike är en viktig partner för Sverige, och vi har ett brett samarbete bilateralt, inom EU och som blivande Natoallierade, säger utrikesministern.

Viktiga frågor att diskutera med Frankrike är bland andra Sveriges EU-ordförandeskap första halvåret 2023 inklusive samarbetet med Frankrike inom ramen för den s.k. trion av ordförandeskapsländer, Rysslands aggression mot Ukraina och Nato.

– Jag kommer också att presentera Sveriges nya stödpaket om totalt 160 miljoner kronor till Moldavien under en internationell givarkonferens för Moldavien den 21 november. Stödet syftar till att bistå landet att hantera den akuta energikrisen, möta de humanitära behoven i flyktingmottagandet, samt bidra till finansiell stabilitet.

– Moldavien står inför en akut energikris efter att Ryssland kraftigt begränsat gasleveranserna i ett försök att destabilisera landet. Regeringens stödpaket visar att vi sluter upp bakom Moldavien i ett kritiskt skede och hjälper landet genom vintern. Situationen i Moldavien understryker att Europa inte kan förlita sig på rysk energiproduktion, säger utrikesminister Tobias Billström.

Stödpaketet till Moldavien ingår iregeringens vinterpaket till Moldavien och Ukraina.

Presskontakt

Anna Erhardt
Pressekreterare hos utrikesminister Tobias Billström
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-130 85 34
e-post till Anna Erhardt

Faktaruta

Konferensen i Paris är den tredje givarkonferensen inom ramen för Moldova Support Platform, ett internationellt initiativ som syftar till att stödja Moldavien. Vid en givarkonferens i Berlin i april 2022 tillkännagav Sverige ett stöd om 40 miljoner kronor till Moldaviens flyktingmottagande i samband med Rysslands aggression mot Ukraina. Sverige leder tillsammans med Nederländerna även en av arbetsgrupperna inom Moldova Support Platform, som fokuserar på reformarbete i offentlig sektor.

Laddar...