Kriminalisering av överträdelser av sanktionsbeslut 2021/22:FPM100
Publicerad
Faktapromemoria gällande proposal for a Council decision on adding the violation of Union restrictive measures to the areas of crime laid down in Article 83(1) of the Treaty on the Functioning of the European Union, COM(2022) 247 final.
Ladda ner:
Kommissionen föreslår att rådet ska fatta ett beslut om att utvidga den rättsliga grunden för straffrättslig EU-lagstiftning så att den även omfattar överträdelser av sanktionsbeslut meddelade av EU. Ett sådant rådsbeslut kräver enhällighet i rådet och Europaparlamentets godkännande. Om ett sådant beslut fattas har kommissionen aviserat att det omgående därefter kommer att presenteras ett förslag till direktiv på området.
EU har, som en följd av Rysslands invasion av Ukraina, beslutat om omfattande sanktioner mot Ryssland och Belarus. För att sanktionerna ska vara effektiva krävs att medlemsstaterna beivrar överträdelser eller åsidosättanden av sanktionsbesluten med tillräckligt avskräckande åtgärder. Kommissionen har utvärderat hur medlemsstaterna valt att reglera överträdelser av sanktionsbesluten och kunnat konstatera att valet av åtgärder mot överträdelser varierar stort mellan medlemsstaterna. Variationerna gäller både typ av åtgärd och åtgärdens kraftfullhet. Detta menar kommissionen urholkar sanktionsbeslutens effektivitet och medför att frysta tillgångar kan komma att användas för att stärka den ryska krigsförmågan.
Av detta skäl anser kommissionen det vara nödvändigt att utvidga EU:s kompetens att lagstifta på straffrättens område. Syftet med utvidgningen är att EU ska kunna fastställa en miniminivå för kriminalisering och påföljder vid överträdelser av sanktioner beslutade av EU. Regeringen, som inte i det här sammanhanget tar ställning till eventuella senare lagstiftningsalternativ, godtar kommissionens förslag.
Beskrivning av stegen i lagstiftningskedjan
En stor del av svensk lagstiftning utgår från gemensam EU-lagstiftning. På regeringen.se kan du följa de olika stegen när förhandling om EU-lagstiftning startas, förankras, beslutas om och slutligen genomförs i Sverige.