Direktiv om informationsutbyte mellan medlemsstaternas brottsbekämpande myndigheter 2021/22:FPM49
Publicerad
Faktapromemoria gällande Europaparlamentets och rådets direktiv om informationsutbyte mellan medlemsstaternas brottsbekämpande myndigheter, upphävande av rådets rambeslut 2006/960/RIF, COM(2021) 782 slutlig.
Ladda ner:
Den 8 december 2021 presenterade kommissionen ett paket med flera förslag för att förbättra den inre säkerheten i Schengenområdet, varav direktivet om informationsutbyte är ett. Det föreslagna direktivet ska ersätta det nu gällande rambeslutet om förenklat informationsutbyte och innehåller regler om informationsutbyte mellan brottsbekämpande myndigheter med syfte att förebygga, upptäcka eller utreda grova brott. Direktivet har fyra huvuddelar, nämligen;
- begäran om och utlämnande av information och villkor för detta, såsom tidsramar och vägransgrunder,
- översändande av information på eget initiativ och villkoren för detta,
- användande av en prioriterad kommunikationskanal samt
- inrättandet av exklusiva nationella kontaktpunkter och regler för hur dessa ska bemannas och fungera, bland annat med ett EU-enhetligt elektroniskt ärendehanteringssystem.
Regeringen ställer sig generellt positiv till förslaget. Ett effektivt informationsutbyte mellan brottsbekämpande myndigheter är av central betydelse för att förstärka samarbetet. Regeringen avser samtidigt verka för att reglerna inte blir onödigt detaljerade eller gå utöver vad som krävs för att effektivisera arbetet.
Beskrivning av stegen i lagstiftningskedjan
En stor del av svensk lagstiftning utgår från gemensam EU-lagstiftning. På regeringen.se kan du följa de olika stegen när förhandling om EU-lagstiftning startas, förankras, beslutas om och slutligen genomförs i Sverige.