Direktiv om resiliens inom kritiska enheter 2020/21:FPM72
Publicerad
Faktapromemoria gällande förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om resiliens inom kritiska enheter.
Ladda ner:
Kommissionens förslag den 16 december 2020 till ett direktiv om resiliens inom kritiska enheter återspeglar prioriteringarna i kommissionens strategi för EU:s säkerhetsunion 2020–2025, som pekar på behovet av förbättrad resiliens inom kritiska enheter. Förslaget syftar till att bättre återspegla både nuvarande och förväntade framtida risker, det alltmer täta och ömsesidiga beroendet mellan olika sektorer samt beroendet mellan fysisk och digital infrastruktur. Det föreslagna direktivet är tänkt att ersätta den nuvarande EU-regleringen om europeisk kritisk infrastruktur från 2008.
Förslaget syftar till att skapa ett ramverk som ska ge stöd till medlemsstaterna avseende säkerställande av kritiska enheters förmåga att förebygga, motstå och hantera störningar eller avbrott i verksamheten. Detta ska gälla oavsett om störningen eller avbrottet har föranletts av t.ex. naturolyckor, terroristattacker, pandemier eller andra allvarliga händelser. Förslaget avser följande sektorer: energi, transporter, bankverksamhet, infrastruktur för finansiella marknader, hälso- och sjukvård, dricksvattenförsörjning, avlopp, digital infrastruktur, offentliga tjänster och rymden. Enligt förslaget ska medlemsstaterna bl.a. ta fram en strategi för säkerställande av resiliensen inom kritiska enheter samt att ansvariga för kritiska enheter ska göra riskbedömningar, vidta åtgärder för att stärka sin resiliens och rapportera störningar och avbrott till nationella myndigheter.
Regeringen välkomnar en revidering av den nuvarande EU-regleringen om europeisk kritisk infrastruktur. Att stärka robustheten för kritiska enheter är av yttersta vikt såväl på medlemsstatsnivå som på EU-nivå. En viktig utgångspunkt är dock att medlemsstaternas ansvar för att skydda den nationella säkerheten säkerställs.
Beskrivning av stegen i lagstiftningskedjan
En stor del av svensk lagstiftning utgår från gemensam EU-lagstiftning. På regeringen.se kan du följa de olika stegen när förhandling om EU-lagstiftning startas, förankras, beslutas om och slutligen genomförs i Sverige.