Hoppa till huvudinnehåll
Artikel från Socialdepartementet

Hjälplinjen ska stötta vid psykisk ohälsa

Publicerad

Regeringens satsning på en nationell stödlinje för psykisk hälsa och suicidprevention blev verklighet den 12 december när Hjälplinjen invigdes. Hjälplinjen erbjuder professionellt, anonymt och kostnadsfritt stöd för vuxna som befinner sig i en svår livssituation, i kris och som upplever olika former av psykiska besvär.

En gruppbild på sex personer. De står framför affischer med texten "Hjälplinjen" på.
Socialminister Jakob Forssmed deltog vid invigningen av Hjälplinjen, en nationell stödlinje för psykisk hälsa och suicidprevention. Här tillsammans med Johan Franck, verksamhetschef vid Beroendecentrum Stockholm, Helena von Schewen, sektionschef för Maria Ungdom/eStöd, Kerstin Annerborn, enhetschef vid eStöd, Magnus Johansson, tillförordnad enhetschef vid eStöd och Miriam Jakobson, biträdande enhetschef vid eStöd. Foto: Elin Freiman/Regeringskansliet

– Psykisk ohälsa kan handla om liv och död. En dygnet runt-öppen hjälplinje finns där för både drabbade och deras anhöriga. Förändring är möjlig och jag är glad att se ännu en av regeringens insatser bli verklighet för att hjälpa människor i kris, säger socialminister Jakob Forssmed.

Det var i mars 2024 som regeringen beslutade om inrättandet av en ny nationell stödlinje som erbjuder stöd – både via telefon och webbaserade tjänster – till personer med psykisk ohälsa och suicidalitet samt till anhöriga och närstående. Regeringen gav medel till Folkhälsomyndigheten för att genom en utvald aktör inrätta den nationella stödlinjen.

Hjälplinjen, som invigdes av bland andra socialminister Jakob Forssmed, drivs av Region Stockholm med stöd från Folkhälsomyndigheten. Hjälplinjen ska fungera som ett komplement till civilsamhällets stödlinjer och till hälso- och sjukvårdens ordinarie insatser.

Regeringens insatser på området

Regeringen har tagit flera viktiga steg för att stärka arbetet mot psykisk ohälsa och suicid. Regeringens ambitioner är att det ska finnas ett starkt förebyggande arbete mot psykisk ohälsa och ett främjande arbete för god psykisk hälsa. Antalet suicid ska minska och vården och omsorgen för personer med psykisk ohälsa ska bli mer tillgänglig och jämlik.

Exempel på insatser:

  • Nationell samordnare: Regeringen har utsett Karin Schulz som nationell samordnare för att stärka och utveckla det suicidpreventiva arbetet. Hennes uppdrag inkluderar att engagera och mobilisera aktörer på olika samhällsnivåer, sprida kunskap och goda exempel, samt informera om pågående insatser.
  • Utredning om haverikommission: En utredning har tillsatts för att granska suicid och identifiera eventuella brister i samhällets skyddsnät. Detta syftar till att förhindra framtida suicid genom att lära av tidigare händelser.
  • Nationell strategi: Arbetet med en kommande nationell strategi inom området psykisk hälsa och suicidprevention pågår. Strategin baseras på förslag från 26 myndigheter och syftar till att skapa ett mer samordnat och effektivt suicidpreventivt arbete.
  • Överenskommelser med SKR: Staten och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) ingår årliga överenskommelser för att främja psykisk hälsa och suicidprevention. Detta inkluderar satsningar på ökad tillgänglighet till barn- och ungdomspsykiatrin och utveckling av primärvårdens arbete.
Laddar...