Hoppa till huvudinnehåll

Tio länder samlades för att stärka civilskydd och motståndskraft

Publicerad

Den 6 september genomfördes Regional Civil Protection Forum i Vilnius, Litauen. I samband med forumet antogs ett gemensamt uttalande. Sverige representerades av Johan Berggren, statssekreterare hos ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin.

Flera personer står uppställda på rad bredvid varandra.
Ministrar och högnivårepresentanter med ansvar för civilskydd deltog i Regional Civil Protection Forum i Vilnius, Litauen. Foto: Lukas Balandis/BNS/Litauens inrikesdepartement

I forumet deltog ministrar och högnivårepresentanter med ansvar för civilskydd i Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Norge, Polen, Sverige och Ukraina. Syftet var att dela erfarenheter och lärdomar för att bättre kunna möta gemensamma hot med fokus på tre områden: Informations- och varningssystem och beredskap, utveckling av skyddsrum samt gränsöverskridande massevakuering.

Forumet avslutades med ett gemensamt uttalande från de tio länderna om åtgärder för att stärka civilskydd och motståndskraft. I det gemensamma uttalandet betonades vikten av att stärka åtgärder inom räddningstjänstområdet, behovet av att fortsätta utveckla en samordnad europeisk krisberedskap, öka motståndskraften, inklusive allmänhetens medvetenhet och beredskap, stärkt civil-militär samverkan och ökad ambition med riskbedömningar på EU-nivå för att bättre förstå hot och säkerställa effektivare civilskyddsåtgärder. I uttalandet uttrycker länderna också sin fortsatta beslutsamhet att stödja Ukraina så länge som detta behövs.

Regional Civil Protection Forum

Regional Civil Protection Forum genomfördes på initiativ av Litauens inrikesminister Agnė Bilotaitė. Mötet var en regional fortsättning på ett tidigare forum, 8th European Civil Protection Forum, som ägde rum den 4-5 juni 2024 i Bryssel med fokus på fortsatt stärkande av EU:s motståndskraft.

Laddar...